To dwa wyjątkowo innowacyjne produkty, jakich jeszcze nie było na rynku! Idealne do pieczenia, duszenia i gotowania. Nie zawierają konserwantów ani glutaminianu sodu. Dzięki nim przygotowanie idealnego sosu, który doskonale podkreśli smak każdej potrawy, stało się zaskakująco szybkie i proste.
Każdego dnia w polskich kuchniach powstaje niezliczona ilość potraw. Często towarzyszą im sosy, które dopełniają smak poszczególnych składników. To w dużej mierze od nich zależy, czy całe danie przypadnie nam do gustu. Jednak samodzielne przygotowanie aksamitnego sosu wymaga umiejętności, które nie zawsze mamy, a często też czasu, którym nie zawsze dysponujemy.
Jeden sos – wiele smacznych dań
Wszystkich smakoszy – zarówno tych, którzy preferują smaki klasyczne, jak i tych nieustannie poszukujących nowych doznań – ucieszy fakt, że marka Łowicz wprowadziła na rynek dwa nowe produkty – Sosy Uniwersalne: Jasny i Ciemny. Takiej propozycji na rynku jeszcze nie było! Od teraz łatwo przygotujemy pyszny sos, nie tracąc cennego czasu. Zarówno Sos Jasny, jak i Ciemny są doskonałe do gotowania, duszenia i pieczenia. Świetnie podkreślą smak aromatycznych mięsnych dań, jak i delikatnych ryb, sezonowych warzyw czy makaronowych zapiekanek. To produkty wysokiej jakości – nie zawierają konserwantów, ani glutaminianu sodu. Wszyscy poszukujący inspiracji docenią też fakt, że każdy z sosów posiada 3 wersje etykiet z różnymi propozycjami smacznych potraw.
Sosy Uniwersalne Łowicz sprawdzą się, jako baza codziennego, rodzinnego posiłku, czy podstawa dań bardziej wykwintnych. Wystarczy trochę przypraw oraz np. ser i makaron, by z Jasnego Sosu Uniwersalnego szybko i łatwo wyczarować smakowity obiad dla całej rodziny. Z kolei karkówka w sosie myśliwskim przygotowanych na bazie Ciemnego Sosu Uniwersalnego, sprawdzi się przy wielu wyjątkowych okazjach. Wystarczy zatem tylko sięgnąć na kuchenną półkę po jeden z Sosów Uniwersalnych od Łowicza, by otworzył się przed nami nieograniczony wachlarz inspirujących możliwości kulinarnych takich, że Łooo!
Sosy – smaczna historia
Sosy pojawiły się na stołach wieki temu. Jednym z podstawowych składników kuchni starożytnych Rzymian był rybny sos o wyrazistym zapachu, zwany garum. Wzmianki o nim pochodzą już z 200 r. n. e. Wszyscy znamy też np. sos beszamelowy – uważa się, że stworzony został na dworze Ludwika XIV przez markiza Louisa de Béchameil. W Polsce sosy zagościły na stołach w średniowieczu. Początkowo były zwykle kwaśne, przygotowane na bazie octu, ale potem, w efekcie kontaktów handlowych z krajami Orientu, zaczęto dodawać do nich przyprawy. Spowodowało to, że polskie sosy na tle innych wyróżniały się aromatycznością i...wyjątkową ostrością.
Jasny i Ciemny Sos Uniwersalny to dwie innowacyjne propozycje od Łowicza, dzięki którym szybko i łatwo przygotujesz wiele smacznych potraw – zarówno kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Doskonale nadają się do pieczenia, gotowania i duszenia. Nie zawierają konserwantów ani glutaminianu sodu. Oba produkty dostępne z trzema różnymi wersjami etykiet – na każdej z nich znajdziesz inną inspirację kulinarną.
Przepisy na potrawy z wykorzystaniem Sosów Uniwersalnych Łowicz
Schabowe roladki nadziewane pikantną kaszą
Składniki
• Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz
• 600 g schabu bez kości
• 70 g kaszy jaglanej (waga suchej)
• łyżeczka mielonej papryki ostrej
• 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
• 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Łowicz
• łyżka oleju rzepakowego
• cebula czosnkowa
• 3 ogórki kiszone
• łyżka posiekanego koperku.
Do ugotowanej kaszy dodaj przecier pomidorowy, mieloną paprykę oraz pieprz. Piekarnik nagrzej do 180°. Mięso pokrój na 6 kawałków, cienko rozbij i posmaruj ugotowaną kaszą jaglaną. Zwiń i przełóż do woreczka do pieczenia. Woreczek zamknij i ułóż na blaszce piekarnika. Mięso piecz przez 40 minut. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone oraz słoik Sosu Uniwersalnego Ciemnego Łowicz. Chwilę duś, dopraw koperkiem. Upieczone roladki włóż do sosu i duś jeszcze przez chwilę, by smaki się połączyły.
Żeberka pieczone z sosem słodko-pikantnym
Składniki
• 1 kg żeberek wieprzowych (pasek)
• 2-3 liście laurowe
• 5-7 ziaren ziela angielskiego
• Sól
Sos
• Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz
• 1 łyżeczka musztardy ostrej
• 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Łowicz
• 4 łyżki cukru brązowego
• 1,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
• 2 ząbki czosnku.
Piekarnik rozgrzej do 200°. Żeberka pokrój na kawałki i ułóż w brytfance kośćmi do góry. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej żeberka wrzątkiem, przykryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny. Słoik Sosu Łowicz przelej do rondla. Dodaj czosnek z musztardą, koncentratem, pieprzem i cukrem. Mieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze około 15 minut. Wyjmij żeberka i zlej wodę. Posmaruj je 1/3 sosu i ułóż mięsem do góry.
Kurczak z groszkiem w sosie z serem pleśniowym
Składniki
• Jasny Sos Uniwersalny Łowicz
• 2 piersi z kurczaka
• łyżka oleju rzepakowego
• sól i pieprz
• 3/4 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
• 50 g sera pleśniowego i żółtego.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawiając go solą i pieprzem. Dodaj zielony groszek, słoik Jasnego Sosu Uniwersalnego Łowicz, oraz ser pleśniowy lub żółty. Duś przez chwilę, aż ser się rozpuści. Podawaj od razu.
Makaron nadziewany serkiem z pomidorami
Składniki
• Jasny Sos Uniwersalny Łowicz
• 200 g makaronu (np. muszle, cannelloni)
• 2 pomidory malinowe
• 200 g kremowego twarożku
• sól i pieprz do smaku
• 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
• 2 łyżki posiekanej bazylii
• 2-3 łyżki parmezanu.
Makaron ugotuj al dente. Odsącz i przelej zimną wodą. Piekarnik nagrzej do 190° . Twarożek wymieszaj z obranymi
i pokrojonymi w kosteczkę pomidorami. Mieszaj i dopraw do smaku. Ugotowany makaron nadziej twarożkiem. Słoik Jasnego Sosu Uniwersalnego Łowicz wymieszaj z ziołami i przelej do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułóż makaron i posyp parmezanem. Zapiekaj 10-15 minut.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!