Newsello.pl

Sosy Uniwersalne Łowicz - stwórz danie idealne!

Mamy różne kulinarne gusty, potrzeby i oczekiwania. Jedni lubią smaki tradycyjne, inni wciąż poszukują pomysłów na dania zaskakujące i nowatorskie. Jednak bez względu na upodobania wszyscy docenią w swoich kuchniach najnowszą propozycję marki Łowicz.
Sosy Uniwersalne Łowicz - stwórz z nimi danie idealne!
Sosy Uniwersalne Łowicz - stwórz z nimi danie idealne!

To dwa wyjątkowo innowacyjne produkty, jakich jeszcze nie było na rynku! Idealne do pieczenia, duszenia i gotowania. Nie zawierają konserwantów ani glutaminianu sodu. Dzięki nim przygotowanie idealnego sosu, który doskonale podkreśli smak każdej potrawy, stało się zaskakująco szybkie i proste.

Każdego dnia w polskich kuchniach powstaje niezliczona ilość potraw. Często towarzyszą im sosy, które dopełniają smak poszczególnych składników. To w dużej mierze od nich zależy, czy całe danie przypadnie nam do gustu. Jednak samodzielne przygotowanie aksamitnego sosu wymaga umiejętności, które nie zawsze mamy, a często też czasu, którym nie zawsze dysponujemy.

Jeden sos – wiele smacznych dań
Wszystkich smakoszy – zarówno tych, którzy preferują smaki klasyczne, jak i tych nieustannie poszukujących nowych doznań – ucieszy fakt, że marka Łowicz wprowadziła na rynek dwa nowe produkty – Sosy Uniwersalne: Jasny i Ciemny. Takiej propozycji na rynku jeszcze nie było! Od teraz łatwo przygotujemy pyszny sos, nie tracąc cennego czasu. Zarówno Sos Jasny, jak i Ciemny są doskonałe do gotowania, duszenia i pieczenia. Świetnie podkreślą smak aromatycznych mięsnych  dań, jak i delikatnych ryb, sezonowych warzyw czy makaronowych zapiekanek. To produkty wysokiej jakości – nie zawierają konserwantów, ani glutaminianu sodu. Wszyscy poszukujący inspiracji docenią też fakt, że każdy z sosów posiada 3 wersje etykiet z różnymi propozycjami smacznych potraw.

Sosy Uniwersalne Łowicz sprawdzą się, jako baza codziennego, rodzinnego posiłku, czy podstawa dań bardziej wykwintnych. Wystarczy trochę przypraw oraz np. ser i makaron, by z Jasnego Sosu Uniwersalnego szybko i łatwo wyczarować smakowity obiad dla całej rodziny. Z kolei karkówka w sosie myśliwskim przygotowanych na bazie Ciemnego Sosu Uniwersalnego, sprawdzi się przy wielu wyjątkowych okazjach. Wystarczy zatem tylko sięgnąć na kuchenną półkę po jeden z Sosów Uniwersalnych od Łowicza, by otworzył się przed nami nieograniczony wachlarz inspirujących możliwości kulinarnych takich, że Łooo!

Sosy – smaczna historia
Sosy pojawiły się na stołach wieki temu. Jednym z podstawowych składników kuchni starożytnych Rzymian był rybny sos o wyrazistym zapachu, zwany garum. Wzmianki o nim pochodzą już z 200 r. n. e. Wszyscy znamy też np. sos beszamelowy – uważa się, że stworzony został na dworze Ludwika XIV przez markiza Louisa de Béchameil. W Polsce sosy zagościły na stołach w średniowieczu. Początkowo były zwykle kwaśne, przygotowane na bazie octu, ale potem, w efekcie kontaktów handlowych z krajami Orientu, zaczęto dodawać do nich przyprawy. Spowodowało to, że polskie sosy na tle innych wyróżniały się aromatycznością i...wyjątkową ostrością.

Jasny i Ciemny Sos Uniwersalny to dwie innowacyjne propozycje od Łowicza, dzięki którym szybko i łatwo przygotujesz wiele smacznych potraw – zarówno kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Doskonale nadają się do pieczenia, gotowania i duszenia. Nie zawierają konserwantów ani glutaminianu sodu. Oba produkty dostępne z trzema różnymi wersjami etykiet – na każdej z nich znajdziesz inną inspirację kulinarną.



Przepisy na potrawy z wykorzystaniem Sosów Uniwersalnych Łowicz

Schabowe roladki nadziewane pikantną kaszą

Składniki
• Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz
• 600 g schabu bez kości
• 70 g kaszy jaglanej (waga suchej)
• łyżeczka mielonej papryki ostrej
• 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
• 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Łowicz
• łyżka oleju rzepakowego
• cebula czosnkowa
• 3 ogórki kiszone
• łyżka posiekanego koperku.

Do ugotowanej kaszy dodaj przecier pomidorowy, mieloną paprykę oraz pieprz. Piekarnik nagrzej do 180°. Mięso pokrój na 6 kawałków, cienko rozbij i posmaruj ugotowaną kaszą jaglaną. Zwiń i przełóż do woreczka do pieczenia. Woreczek zamknij i ułóż na blaszce piekarnika. Mięso piecz przez 40 minut. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone oraz słoik Sosu Uniwersalnego Ciemnego Łowicz. Chwilę duś, dopraw koperkiem. Upieczone roladki włóż do sosu i duś jeszcze przez chwilę, by smaki się połączyły.

Żeberka pieczone z sosem słodko-pikantnym

Składniki
•    1 kg żeberek wieprzowych (pasek)
•    2-3 liście laurowe
•    5-7 ziaren ziela angielskiego
•    Sól

Sos
•    Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz
•    1 łyżeczka musztardy ostrej
•    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Łowicz
•    4 łyżki cukru brązowego
•    1,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
•    2 ząbki czosnku.

Piekarnik rozgrzej do 200°. Żeberka pokrój na kawałki i ułóż w brytfance kośćmi do góry. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej żeberka wrzątkiem, przykryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny. Słoik Sosu Łowicz przelej do rondla. Dodaj czosnek z musztardą, koncentratem, pieprzem i cukrem. Mieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze około 15 minut. Wyjmij żeberka i zlej wodę. Posmaruj je 1/3 sosu i ułóż mięsem do góry.

Kurczak z groszkiem w sosie z serem pleśniowym

Składniki
•     Jasny Sos Uniwersalny Łowicz
•     2 piersi z kurczaka
•     łyżka oleju rzepakowego
•      sól i pieprz
•      3/4 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
•     50 g sera pleśniowego i żółtego.

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawiając go solą i pieprzem. Dodaj zielony groszek, słoik Jasnego Sosu Uniwersalnego Łowicz, oraz ser pleśniowy lub żółty. Duś przez chwilę, aż ser się rozpuści. Podawaj od razu.

Makaron nadziewany serkiem z pomidorami

Składniki
•     Jasny Sos Uniwersalny Łowicz
•     200 g makaronu (np. muszle, cannelloni)
•     2 pomidory malinowe
•     200 g kremowego twarożku
•     sól i pieprz do smaku
•     2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
•     2 łyżki posiekanej bazylii
•     2-3 łyżki parmezanu.

Makaron ugotuj al dente. Odsącz i przelej zimną wodą. Piekarnik nagrzej do 190° . Twarożek wymieszaj z obranymi
i pokrojonymi w kosteczkę pomidorami. Mieszaj i dopraw do smaku. Ugotowany makaron nadziej twarożkiem. Słoik Jasnego Sosu Uniwersalnego Łowicz wymieszaj z ziołami i przelej do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułóż makaron i posyp parmezanem. Zapiekaj 10-15 minut.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również