Newsello.pl

Smaczne sposoby na zdrowe śniadanie każdego dnia

8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania – jednego z najważniejszych posiłków. Pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać różnorodne, naturalne składniki, być bogate w produkty zbożowe i przede wszystkim należy jeść je codziennie.
Smaczne sposoby na zdrowe śniadanie każdego dnia
Smaczne sposoby na zdrowe śniadanie każdego dnia

Zdrowe śniadanie powinno być RÓŻNORODNE, czyli zawierać różne produkty z podstawowych grup spożywczych, takich jak owoce, warzywa, nabiał czy zdrowe tłuszcze. Nie może w nim także zabraknąć PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH, które są podstawą porannego posiłku. To one – dostarczając energii – budzą nasz organizm, w tym mózg, do działania. Są też źródłem dającego uczucie sytości błonnika, dzięki czemu łatwiej nam oprzeć się pokusom. Pełnowartościowe śniadanie należy jeść CODZIENNIE, nie tylko od święta. Dzięki temu łatwiej nam będzie przestrzegać prawidłowej diety przez cały dzień.

Z okazji Dnia Zdrowego Śniadania marka Lubella proponuje pyszne sposoby na jego świętowanie każdego dnia – na szybko oraz z wytrawnymi dodatkami. Smacznego!

COŚ NA SZYBKO
Warstwowe śniadanie ombre

POTRZEBUJESZ NA 2 PORCJE:
warstwa fioletowa:
• 4 łyżki borówek
• 3 łyżki jagód
• 2 łyżki jogurtu greckiego
• łyżeczka miodu
warstwa różowa ciemna:
• mały gotowany burak (ok. 80g)
• garść malin (ok. 60g)
• 2 łyżki pestek granatu
warstwa różowa jasna:
• 40 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka
• 6-7 truskawek (ok. 90g)
• łyżka jogurtu greckiego
na wierzch:
• 20 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka
• świeże owoce do ozdoby

Danie możesz przygotować sobie wieczorem, włożyć do lodówki i rano wstać na gotowe śniadanie. Możesz także przyrządzić je rano, ponieważ zmiksowanie składników na poszczególne warstwy, zajmuje dosłownie chwilkę. Jagody zmiksuj z jogurtem greckim i miodem. Wymieszaj z całymi borówkami i przełóż do wysokich szklanek. Ugotowanego buraka zmiksuj z malinami. Przełóż na warstwę fioletową i posyp pestkami granatu. Truskawki zmiksuj z jogurtem i płatkami Lubella Mlekołaki Miodo Kółka. Nałóż do szklanek, a z wierzchu posyp resztą płatków i ozdób owocami.

COŚ Z WYTRAWNYMI DODATKAMI
Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym

POTRZEBUJESZ NA 3 PORCJE:
ciasto:
• 200 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
• 2 jajka
• 40 g roztopionego oleju kokosowego (+ odrobina do posmarowania foremek)
• łyżeczka bułki tartej do wysypania foremek
nadzienie:
• 2 kwaśne jabłka (lub słodkie jeśli wolicie)
• 3 łyżki puree z dyni
• łyżka wody
• łyżka miodu z cynamonem
dodatkowo:
• 2 łyżki orzechów włoskich
• 2 łyżki nerkowców

Piekarnik nastaw na 180 stopni. W malakserze rozdrobnij płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Dodaj do nich jajka oraz roztopiony olej. Zagnieć, po czym wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką foremki na tartaletki wyłóż powstałym ciastem. Włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. W tym czasie umyj i obierz jabłka. Pokrój je w kosteczkę i przełóż na nieprzywieralną patelnię. Dodaj łyżkę wody i miód. Duś pod przykryciem, aż zmiękną. Dodaj puree z dyni i duś jeszcze chwilkę, aż jabłka zaczną się rozpadać. Gotowy mus przełóż na upieczone tartaletki. Na wierzchu ułóż po kilka orzechów.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również