Wbrew pozorom kiełbasa, karkówka czy mięsne szaszłyki to niejedyne potrawy, jakie możemy przygotować na ruszcie! Warto podczas tegorocznego sezonu poeksperymentować ze smakami i przyrządzić na grillu również wiele nowych, dotychczas nieprzygotowywanych potraw z wykorzystaniem warzyw, a nawet owoców. Z inspiracjami na oryginalne dania, a także z produktami, które podkreślą ich niepowtarzalny smak przychodzi marka WINIARY!
Gdy za oknem robi się ciepło, coraz chętniej spędzamy czas poza domem i w towarzystwie rodziny czy przyjaciół wspólnie urządzamy spotkania przy grillu. Bez względu na to czy przyjęcie z potrawami z rusztu w roli głównej organizujemy w swoim ogrodzie, czy na działce u znajomych, powinniśmy pamiętać o niepowtarzalnym menu, a także o pysznych dodatkach, które podkreślą smak grillowych dań. Pomysły na oryginalne potrawy oraz produkty, dzięki którym uczta pod chmurką zawsze okaże się sukcesem zapewnia marka WINIARY!
Pyszną alternatywą dla mięs z rusztu, która z pewnością posmakuje wszystkim gościom mogą być faszerowane pieczarki z grilla. Przygotowanie ich nie zajmie więcej niż 10 minut! Wszystko, czego potrzebujemy to Przyprawa ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY, 12 sztuk dużych pieczarek, serek wiejski, ser żółty i pieprz. Z pieczarek wycinamy ogonek, środek oprószamy Przyprawą ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY i posypujemy pieprzem. Kapelusze wypełniamy serkiem i oprószamy raz jeszcze Przyprawą ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim każdą pieczarkę. Układamy na ruszcie lub tacce aluminiowej posmarowanej olejem i grillujemy przez około 10 minut. Pyszna potrawa gotowa!
Przygotowując menu na grilla, często decydujemy się na szaszłyki. Są proste w przygotowaniu i smaczne – nadziewamy na patyczki mięso na zmianę z warzywami. A gdyby tak zastąpić je owocami, a konkretnie ananasem? To wcale nie szaleństwo – wystarczy przygotować je według naszego przepisu. Ta kolorowa potrawa z pewnością podbije serca naszych pociech! Do jej przygotowania potrzebujemy Przyprawy w płynie MAGGI, Ketchupu Łagodnego WINIARY, 400 g filetu z kurczaka, 2 łyżeczek miodu i musztardy francuskiej, 3 łyżek oleju, puszkę ananasa oraz soli i pieprzu do smaku. Na początek Przyprawę w płynie MAGGI łączymy z miodem, musztardą i olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Filety kroimy w kostkę, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Następnie na patyczki nadziewamy kurczaka na przemian z kawałkami ananasa i pieczemy na rozgrzanym ruszcie przez około 20 min. Gotowe szaszłyki z ananasem w miodowej marynacie najlepiej smakują z Ketchupem Łagodnym WINIARY lub Sosem czosnkowym WINIARY. Gwarantujemy, że znajomi będą pozytywnie zaskoczeni!
Gdy sezon na grilla trwa w najlepsze nie zapominajmy, że oprócz potraw z rusztu na stołach nie powinno zabraknąć także lekkich sałatek, które doskonale podkreślają smak kiełbasek, szaszłyków czy karkówki. Oto letnia sałatka do grilla – szybka, smaczna i pełna witamin! Do jej przygotowania będziemy potrzebować Majonezu DELIkatnego WINIARY, sałaty masłowej, 2 pęczki rzodkiewek, pęczek szczypiorku oraz sól i cukier do smaku. Warzywa oczyszczamy, a sałatę rwiemy na mniejsze części. Następnie rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a szczypiorek i koperek drobno siekamy. Później wszystkie składniki łączymy z Majonezem DELIkatnym WINIARY i doprawiamy solą oraz cukrem do smaku. Pyszna letnia sałatka idealna na grilla gotowa!
Więcej pomysłów na oryginalne, grillowe potrawy: www.winiary.pl.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!