Newsello.pl

Słodkie walentynki z Dan Cake

Święto zakochanych już za kilka dni. Jeśli nie masz pomysłu, jak w smaczny sposób uczcić tę okazję, wypróbuj przepis na tort owocowy.
Tort owocowy
Tort owocowy

Walentynkowy tort owocowy

Składniki:
1 opakowanie biszkoptowych spodów tortowych (np. Dan Cake),
1 łyżka cukru,
2 szklanki mleka,
1 op. cukru z prawdziwą wanilią,
2 łyżki wody,
0,5 op. budyniu waniliowego,
2 jajka,
1 łyżka cukru pudru,
Ok. 400g owoców lata, np. jagód, malin, truskawek (świeżych lub mrożonych),
2 galaretki (np. wiśniowe, truskawkowe),
30g pistacji.

Przygotowanie tortu:
W garnuszku wymieszać mleko z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Podgrzać do wrzenia. Utrzeć żółtka z budyniem i 2 łyżkami wody. Masę dodać do mleka. Całość dokładnie wymieszać i gotować (nie doprowadzając do wrzenia). Zdjąć z ognia. Po ostudzeniu, dodać ubite na sztywno białka z cukrem pudrem. Na koniec delikatnie połączyć wszystkie składniki. Spody tortowe przełożyć przygotowanym kremem.

Galaretki rozpuścić w wodzie (w mniejszej ilości niż sugerowana na opakowaniu), następnie ostudzić mieszając. Owoce wyłożyć na biszkopt. Gdy galaretka lekko stężeje pokryć nią owoce (zbyt rzadka konsystencja wsiąknie w ciasto). Posypać pokruszonymi pistacjami. Wypiek przełożyć do lodówki na ok. 1,5h.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również