Walentynkowy tort owocowy
Składniki:
1 opakowanie biszkoptowych spodów tortowych (np. Dan Cake),
1 łyżka cukru,
2 szklanki mleka,
1 op. cukru z prawdziwą wanilią,
2 łyżki wody,
0,5 op. budyniu waniliowego,
2 jajka,
1 łyżka cukru pudru,
Ok. 400g owoców lata, np. jagód, malin, truskawek (świeżych lub mrożonych),
2 galaretki (np. wiśniowe, truskawkowe),
30g pistacji.
Przygotowanie tortu:
W garnuszku wymieszać mleko z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Podgrzać do wrzenia. Utrzeć żółtka z budyniem i 2 łyżkami wody. Masę dodać do mleka. Całość dokładnie wymieszać i gotować (nie doprowadzając do wrzenia). Zdjąć z ognia. Po ostudzeniu, dodać ubite na sztywno białka z cukrem pudrem. Na koniec delikatnie połączyć wszystkie składniki. Spody tortowe przełożyć przygotowanym kremem.
Galaretki rozpuścić w wodzie (w mniejszej ilości niż sugerowana na opakowaniu), następnie ostudzić mieszając. Owoce wyłożyć na biszkopt. Gdy galaretka lekko stężeje pokryć nią owoce (zbyt rzadka konsystencja wsiąknie w ciasto). Posypać pokruszonymi pistacjami. Wypiek przełożyć do lodówki na ok. 1,5h.