Newsello.pl

Słodkie przysmaki na zakończenie karnawału

Tomek Jakubiak – znany kucharz i autor programów kulinarnych oraz ambasador marki Herbapol zdradza przepisy na tradycyjne polskie racuchy, które stanowią pyszną alternatywę dla zwyczajowych pączków oraz na wyszukaną lawę czekoladową.
Lawa czekoladowa z konfiturą
Lawa czekoladowa z konfiturą

Tłusty czwartek i ostatki, Mardis Gras, Pancake Tuesday. Ostatnie dni karnawału to okres radosnego świętowania, kiedy wręcz nie wypada odmówić sobie słodkich przysmaków. Choć nazwa tego święta różni się zależnie od kraju i szerokości geograficznej, wszędzie stanowi pretekst do jedzenia i zabawy. Oto wyjątkowe słodkie przysmaki Tomka Jakubiaka na zakończenie karnawału.

Nieduże, smażone na złoty kolor racuchy z jabłkiem to tradycyjna w polskiej kuchni potrawa, która z powodzeniem zastąpi pracochłonne w przygotowaniu pączki. Podawane z gęstymi i pełnymi smaku powidłami z dojrzałych śliwek węgierek z okolic Nałęczowa podbiją serca gości. Natomiast rozgrzewająca lawa czekoladowa to wyrafinowany deser z zaskakującym płynnym wnętrzem z czekolady oraz Konfitury Malina polka Herbapol.

RACUCHY NASĄCZONE HERBATKĄ HERBACIANY OGRÓD HERBAPOL

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
2 dag drożdży
5 łyżek ciepłej herbatki Herbaciany Ogród Malina
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jabłko
szczypta soli
olej do smażenia
Powidła Węgierkowe Herbapol

Sposób przygotowania:
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Obieramy jabłko i kroimy
w drobną kosteczkę. Do reszty mleka i herbatki dodajemy rozmącone jajko, sól, cukier, Powidła Węgierkowe Herbapol, jabłka i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrabiamy na gładką masę
i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze podrosło. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy małe racuchy na złoty kolor.

Podajemy na ciepło z Powidłami Węgierkowymi Herbapol.

ROZGRZEWAJĄCA CZEKOLADOWA LAWA Z KONFITURĄ

Składniki:
1 słoik Konfitury Malina polka Herbapol
2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 jajka
2 łyżki mąki
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Półtorej tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier i mieszamy do czasu zupełnego połączenia się składników. Po ostudzeniu do masy czekoladowej dodajemy 2 żółtka. Białka 2 jaj ubijamy ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy czekoladę z pianą z białek. Pozostałą czekoladę kruszymy na kawałki i mieszamy z 4 łyżeczkami konfitury malinowej. Kokilki smarujemy odrobiną masła, wypełniamy dno na ok. 1 cm połączoną masą. Na środek każdego deseru wykładamy kopiastą łyżeczkę Konfitury Malina polka Herbapol z czekoladą i przykrywamy masą czekoladową. Pieczemy przez 3 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podajemy ciepłe z gałką lodów waniliowych i konfiturami.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również