Tłusty czwartek i ostatki, Mardis Gras, Pancake Tuesday. Ostatnie dni karnawału to okres radosnego świętowania, kiedy wręcz nie wypada odmówić sobie słodkich przysmaków. Choć nazwa tego święta różni się zależnie od kraju i szerokości geograficznej, wszędzie stanowi pretekst do jedzenia i zabawy. Oto wyjątkowe słodkie przysmaki Tomka Jakubiaka na zakończenie karnawału.
Nieduże, smażone na złoty kolor racuchy z jabłkiem to tradycyjna w polskiej kuchni potrawa, która z powodzeniem zastąpi pracochłonne w przygotowaniu pączki. Podawane z gęstymi i pełnymi smaku powidłami z dojrzałych śliwek węgierek z okolic Nałęczowa podbiją serca gości. Natomiast rozgrzewająca lawa czekoladowa to wyrafinowany deser z zaskakującym płynnym wnętrzem z czekolady oraz Konfitury Malina polka Herbapol.
RACUCHY NASĄCZONE HERBATKĄ HERBACIANY OGRÓD HERBAPOL
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
2 dag drożdży
5 łyżek ciepłej herbatki Herbaciany Ogród Malina
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jabłko
szczypta soli
olej do smażenia
Powidła Węgierkowe Herbapol
Sposób przygotowania:
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Obieramy jabłko i kroimy
w drobną kosteczkę. Do reszty mleka i herbatki dodajemy rozmącone jajko, sól, cukier, Powidła Węgierkowe Herbapol, jabłka i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrabiamy na gładką masę
i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze podrosło. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy małe racuchy na złoty kolor.
Podajemy na ciepło z Powidłami Węgierkowymi Herbapol.
ROZGRZEWAJĄCA CZEKOLADOWA LAWA Z KONFITURĄ
Składniki:
1 słoik Konfitury Malina polka Herbapol
2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 jajka
2 łyżki mąki
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Półtorej tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier i mieszamy do czasu zupełnego połączenia się składników. Po ostudzeniu do masy czekoladowej dodajemy 2 żółtka. Białka 2 jaj ubijamy ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy czekoladę z pianą z białek. Pozostałą czekoladę kruszymy na kawałki i mieszamy z 4 łyżeczkami konfitury malinowej. Kokilki smarujemy odrobiną masła, wypełniamy dno na ok. 1 cm połączoną masą. Na środek każdego deseru wykładamy kopiastą łyżeczkę Konfitury Malina polka Herbapol z czekoladą i przykrywamy masą czekoladową. Pieczemy przez 3 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podajemy ciepłe z gałką lodów waniliowych i konfiturami.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!