Wypróbuj nasz przepis na piernik:
Szybki piernik
(Łatwy, czas przygotowania: 1,5 godz.)
Składniki :
100 g cukru pudru Cukier Królewski
330 g maki pszennej
30 g cukru waniliowego
20 g przyprawy do piernika
200 g powideł śliwkowych
100 g masła
2 łyżki miodu
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody
1 szklanka mleka
1/2 szklanki sparzonych rodzynek
3 jajka
Polewa:
2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
4 łyżki mleka
50 g gorzkiej czekolady
50 g masła
Dekoracja:
Cukier puder w młynku Cukier Królewski
Sposób przygotowania:
Połączyć suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, cukier wanilinowy, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać mleko, rozpuszczony miód i masło oraz powidła śliwkowe. W trzeciej misce ubić całe jajka. Składniki suche połączyć z mokrymi, miksować, pod koniec dodając ubite jajka. Wmieszać rodzynki i delikatnie wymieszać masę. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć masę i wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika. Piec 50 minut - 1 godzinę. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić. W rondelku podgrzać składniki polewy, wymieszać. Gotową polewą polać piernik. Zostawić do ostudzenia. Przed podaniem udekorować ciasto mrożonymi owocami leśnymi i gałązkami rozmarynu, a na koniec oprószyć cukrem pudrem w młynku Cukier Królewski.
Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz cukier-krolewski.pl/przepisy