Newsello.pl

Śledź w razowych okruszkach

Święta to wyjątkowy czas, w którym wszyscy chętniej zaglądamy do kuchni. Głównie po to, by przygotowywać w niej bożonarodzeniowe specjały dla najbliższych.
Śledź w razowych okruszkach
Śledź w razowych okruszkach

Marka Wedel, która zachęca Polaków do wspólnego gotowania, proponuje przepis na śledzia w razowych okruszkach.

SKŁADNIKI

ŚLEDZIE:

6 śledzi patroszonych, bez głów
2-3 małe, zielone jabłka
mąka pszenna
mąka razowa
mąka kukurydziana
50g orzechów laskowych
olej roślinny
sól, pieprz

SOS:

100g Czekolady Gorzkiej E.Wedel
250 ml mleka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
kilka suszonych ostrych papryczek chilli w całości
szczypta pieprzu kajeńskiego

Liczba porcji: 3 duże lub 6 małych porcji
Czas przygotowania: 2- 3godziny

Krok 1: Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Jabłka pokroić na cząstki. Śledzie przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mieszance trzech rodzajów mąki.
Krok 2: Śledzie obsmażyć na patelni na oleju roślinnym z obu stron i wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 150stopni piekarnika. Obłożyć cząstkami jabłek. Podpiekać przez kwadrans.
Krok 3: W rondelku należy podgrzać mleko, a następnie rozpuścić w nim w nim gorzką czekoladę. Po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas mieszając, dodać chilli, pieprz kajeński i przyprawę do piernika. Całość zagotować.
Wyłożyć śledzie i jabłka na talerz i posypać krojonymi prażonymi orzechami. Sos można podać osobno lub polać nim śledzie. Doskonałym dodatkiem do tego dania mogą być chipsy z jarmużu.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Galerie zdjęć

Warto przeczytać

Zobacz również