Newsello.pl

Ryż Basmati z wiśniami i migdałami

Czyli propozycja na pyszny i wyjątkowy, zimowy deser!
Ryż Basmati z wiśniami i migdałami
Ryż Basmati z wiśniami i migdałami

Jeżeli chcesz zaskoczyć gości czymś innym niż kolejne ciasto, lub po prostu szukasz nowych kulinarnych inspiracji, to mamy propozycję w sam raz dla Ciebie!

Oto Składniki:

  • 35 dag Ryżu Basmati marki Britta;
  • 3 szklanki mleka;
  • 2 łyżeczki cukru pudru;
  • 300 ml śmietany słodkiej;
  • 5 dag obranych migdałów;
  • 50 dag mrożonych wiśni;
  • laska wanilii;
  • 1-2 łyżki masła;
  • 1 szklanki cukru;
  • 30 ml sherry.

Wykonanie:
Ryż opłukać i odsączyć. Mleko zagotować. Laskę wanilii podzielić na dwie części i dodać ją do mleka, włożyć masło oraz ryż. Gotować 25 min. na małym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia. Usunąć laskę wanilii. Ryż można zmiksować blenderem na gładką masę. Migdały posiekać i dodać do masy ryżowej, wsypać cukier puder. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić trzepaczką, wymieszać z wystudzonym ryżem. W garnku zagotować pół szklanki cukru z 1/4 szklanki wody. Włożyć wiśnie, gotować około 20 minut, aż płyn odparuje i sos zgęstnieje. Wlać sherry. Wymieszać, lekko wystudzić. Masę ryżową włożyć do miseczek, obficie polać sosem wiśniowym.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę stronę internetową marki oraz social media.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również