Jeżeli chcesz zaskoczyć gości czymś innym niż kolejne ciasto, lub po prostu szukasz nowych kulinarnych inspiracji, to mamy propozycję w sam raz dla Ciebie!
Oto Składniki:
- 35 dag Ryżu Basmati marki Britta;
- 3 szklanki mleka;
- 2 łyżeczki cukru pudru;
- 300 ml śmietany słodkiej;
- 5 dag obranych migdałów;
- 50 dag mrożonych wiśni;
- laska wanilii;
- 1-2 łyżki masła;
- 1 szklanki cukru;
- 30 ml sherry.
Wykonanie:
Ryż opłukać i odsączyć. Mleko zagotować. Laskę wanilii podzielić na dwie części i dodać ją do mleka, włożyć masło oraz ryż. Gotować 25 min. na małym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia. Usunąć laskę wanilii. Ryż można zmiksować blenderem na gładką masę. Migdały posiekać i dodać do masy ryżowej, wsypać cukier puder. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić trzepaczką, wymieszać z wystudzonym ryżem. W garnku zagotować pół szklanki cukru z 1/4 szklanki wody. Włożyć wiśnie, gotować około 20 minut, aż płyn odparuje i sos zgęstnieje. Wlać sherry. Wymieszać, lekko wystudzić. Masę ryżową włożyć do miseczek, obficie polać sosem wiśniowym.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę stronę internetową marki oraz social media.