Newsello.pl

Rośnij jak na drożdżach! Przepis na domowe drożdżówki

Przepis na pyszną przekąskę nie tylko dla uczniów.
Rośnij jak na drożdżach!
Rośnij jak na drożdżach!

Czy słodka drożdżówka może być dobrym pomysłem na śniadanie do szkoły? Tak! Pod warunkiem, że zostanie upieczona w domu,  na bazie drożdży, bez dodatkowej polewy lub lukru.  Wzbogacona o nadzienie na bazie twarożku Mój Ulubiony i udekorowana owocami dostarczy dziecku zarówno energii, jak i niezbędnych składników odżywczych.  

Słodka przekąska może być elementem zdrowej, zbilansowanej diety dziecka, pod warunkiem, że pojawia się w jadłospisie nie częściej niż raz dziennie. Podstawą przygotowania domowych drożdżówek są drożdże, które dostarczają witamin z grupy B,  korzystnie wpływających  na większość procesów metabolicznych i jednocześnie warunkujących prawidłowe działanie układu nerwowego. Nadzienie z twarożku to doskonałe źródło wapnia i białka , a dodatek owoców sezonowych to sprytny sposób na przemycenie porcji  witamin. 

Sprawdzony  przepis na domowe drożdżówki z serem i śliwkami 

Składniki:
450 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
12 śliwek, przekrojonych na pół i wypestkowanych
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta mielonego kardamonu
250 g mleka
20 g świeżych drożdży
100 g cukru
80 g miękkiego masła
500 g mąki 
szczypta soli
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego 
2 żółtka ( białka zostawić do posmarowania)

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Dodać mąkę, sól, masło, mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Śliwki wrzucić na patelnię, podgrzewać, aż puszczą trochę soku, dodać cukier i kardamon, dusić, aż lekko zmiękną. Ostudzić. Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Spodem małej szklanki wycisnąć w drożdżówkach wgłębienia. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, wgłębienia napełnić równomiernie twarożkiem, a na wierzchu układać po dwie połówki śliwek, lekko dociskając. Piec drożdżówki ok. 15-20 minut w 190 stopniach C. Smacznego!

O produkcie „Mój Ulubiony” 

Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Doskonały do kanapek, stanowi idealną podstawę dla past kanapkowych, dipów, deserów i ciast. Przeznaczony do wypieków serników i deserów na bazie twarogu. Nie wymaga dodatku tłuszczu.

Dostępny w trzech gramaturach:
200g cena około: 2,90 zł;
450g cena około: 5,75 zł;
1 kg cena około: 11,60 zł.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Grzyby - smak jesieni

Grzyby - smak jesieni

Kulinaria
czwartek, 21 września 2017, 11:35
Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami.
5 pomysłów na śniadanie do szkoły

5 pomysłów na śniadanie do szkoły

Kulinaria
czwartek, 21 września 2017, 13:20
Aby zachęcić dziecko do zjadania przygotowanych do szkoły zdrowych posiłków warto zastosować kilka prostych zasad diety w połączeniu z dobrym pomysłem na ich przygotowanie.

Zobacz również

Jagodowe ostatki!
Kulinaria
piątek, 08 września 2017, 09:44

Jagodowe ostatki!

Poznaj przepis na pyszną tartę z owocami lata!...