„Raw food” to termin, który dosłownie oznacza surową żywność. Obecnie w każdym Polskim mieście znajdziemy choć jedną restaurację podającą takie dania, co świadczy o rosnącej popularności tej niebanalnej kuchni w Polsce.
Wypróbuj sposoby na słodkie i pyszne kremy do babeczek!
1. Tartaletki z raw nutellą
1 dojrzałe awokado,
2 banany,
2 łyżki miodu,
2 łyżki kakao,
odrobina jogurtu naturalnego lub mleka,
1 opakowanie tartaletek/muffinek Dan Cake.
Awokado oraz banana obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Następnie wkładamy do kielicha blendera lub wysokiej miski. Kolejny krok to dodanie miodu, kakao oraz jogurtu lub mleka. Całość miksujemy na gładką masę. Jeżeli wolimy aby nasza nutella była bardziej czekoladowa, możemy dodać więcej kakao. Kremem dekorujemy tartaletki i gotowe!
2. Fig(larna) przyjemność
na 1 słoik potrzebujemy:
0,5kg suszonych fig,
sok z 2 dużych pomarańczy,
cynamon, laska wanilii, gałka muszkatołowa.
Figi przepłukujemy w chłodnej wodzie i usuwamy ich twarde końcówki. Wyciskamy sok z pomarańczy i moczymy w nim figi. Najlepiej przez całą noc, aby dobrze nasiąknęły. Następnie blendujemy figi z sokiem. Pod koniec miksowania doprawiamy przyprawami. Teraz krem jest gotowy do spożycia! Można go przechowywać w lodówce 1-2 tygodnie.
3. Słodki krem z nerkowców
1 duża szklanka orzechów nerkowca,
1 łyżka oleju kokosowego,
miąższ z 1 laski wanilii,
2 łyżki miodu,
sok z cytryny do smaku.
Nerkowce moczymy przez noc w wodzie. Następnie przekładamy je do kielicha blendera. Dodajemy olej kokosowy, wanilię, miód oraz odrobinę wody. Całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy powoli, do smaku sok z cytryny. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty – dolewamy więcej wody. I volià!