Newsello.pl

Qmam kasze - spotkanie z autorką we Wrocławiu

Już w najbliższą sobotę, 5.12, we wrocławskim salonie Empik Renoma, o godz. 16:00 odbędzie się spotkanie z Maią Sobczak, autorką bestsellerowej książki "Qmam kasze"
fot. ip
fot. ip

Kasza, podstawa tradycyjnej kuchni polskiej. Choć na wiele lat została zastąpiona przez ziemniaki, dziś ponownie jest jednym z najmodniejszych produktów na naszych stołach. W nowej, często zaskakującej odsłonie, proponuje ją Maia Sobczak, autorka popularnego bloga qmamkasze.pl. 

 Prosta, bez zadęcia czy wielkich aspiracji. Smakuje pysznie zarówno solo jak i w towarzystwie. Taka właśnie jest kasza. Można z niej wyczarować niemal wszystko – zdrowe śniadanie, smaczny obiad czy słodki deser. Jak podkreśla autorka, kasza stanowi powrót do tego, co pierwotne, jedzone w dzieciństwie, na wakacjach u babci. Dziś, gdy kulinarne poszukiwania idą w coraz bardziej wyszukanym kierunku, warto sięgnąć po to, co mamy w zasięgu ręki.

„Dobrze jest powrócić do korzeni, podłączyć się do naturalnego potencjału ziaren i zbóż, fajnie jeść i zarażać pozytywną energią innych” – pisze autorka. 

 „Qmam kasze” to ponad siedemdziesiąt przepisów na dania lekkie, zdrowe i pachnące, bez mięsa i z małą ilością glutenu, zilustrowanych pięknymi zdjęciami autorki. Przepisy podzielone są na trzy sekcje – Początek, Środek i Słodki Koniec, w których znalazły się przepisy na delikatne jaglane placuszki z różą, makaron gryczany z zielonymi szparagami i pomarańczą na białym winie czy piękny deser waniliowy z kwaśną porzeczką i słonymi chrupiącymi orzechami. 

 We wstępie autorka w prosty sposób wyjaśnia wpływ tych drobnych ziarenek na organizm oraz  przypomina najbardziej popularne w Polce odmiany. Wyjaśnia, na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłków z kasz. Opowiada także o smakach i zapachach, które przywołują wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i wakacji na wsi. 

 „Lubię się dzielić jedzeniem, powoli smakować, rozmawiać przy i o jedzeniu, próbować i eksperymentować, przyjemnie spędzać czas. Czuję nieodpartą ciekawość, głód dobrego jedzenia i obcowania z wartościowymi, pełnymi szczerej pasji ludźmi. To coś więcej niż odżywianie, to pozytywna energia wynikająca z troski, miłości, serdeczności i dbałości o codzienność”.

 

Maia Sobczak - psycholog, zawodowo zajmuje się wpływem jedzenia na organizm i w konsekwencji na psychikę. Wierzy, że w codzienności, w drobiazgach, w gestach ukryta jest miłość i siła. Prowadzi wykłady, warsztaty, indywidualnych pacjentów i dzieli się swoją pasją do jedzenia na qmamkasze.pl. Prywatnie, wegetarianka, miłośniczka wszystkiego, co naturalne i w zgodzie z naturą, mama blond urwisa Hugo, żona jednego męża.

 

Spotkanie z Maią Sobczak, autorką książki "Qmam kasze"

5 grudnia, godz. 16:00

empik Renoma, Wrocław, ul. Świdnicka 40

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Makarony Lubella

Makarony Lubella – najlepsze ze zboża

Kulinaria
wtorek, 09 października 2018, 14:09
Trwa kolejna odsłona telewizyjnej kampanii prezentującej "Najlepsze ze zboża". Spot przedstawia makarony Lubella, które towarzyszą nam o każdej porze dnia.

Zobacz również