Każde święto ma swój zestaw kojarzonych z nimi dań. Gdy przychodzi Wielkanoc, na naszym stole prawdopodobnie zagoszczą kurze jajka. Nie jest to oczywiście jedyna rzecz, którą znajdziemy na naszym stole. Oprócz wszelkiego rodzaju pieczeni i wędlin, w końcu przyjdzie też czas na nasze ulubione ciasta, do których wyrobu, potrzebna nam będą najwyższej jakości składniki, takie jak właśnie jajka czy odpowiednia mąka, bez której nie obędzie się żadna kuchnia!
Czasami warto nieco poeksperymentować i oprócz rodzinnych receptur, sprawdzić też te z zewnątrz. Oto zestaw 3 przepisów na ciasta od Młyn Jaczkowice, które przyniosą radość do wielkanocnego stołu!
Przepis na sernik wielkanocny waniliowo-pomarańczowy
Składniki:
Ciasto kruche:
- 110 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej typ 450;
- 100 g masła (zimnego);
- 35 g kakao;
- 60 g cukru pudru;
- łyżka zimnej wody;
- aromat waniliowy.
Masa serowa:
- 1 kg sera;
- szklanka cukru;
- 5 jajek;
- 1 opakowanie budyniu;
- laska wanilii;
- cukier wanilinowy;
- 200 ml śmietanki kremówki;
- 1/4 szklanki skórki pomarańczowej, świeżo startej.
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Dolnośląską Mąkę Tortową typ 450, kakao oraz cukier puder wysypać na blat i delikatnie zmieszać palcami. Dodać kawałki zimnego masła i aromat waniliowy, posiekać nożem, aż utworzą się małe grudki. Ugniatać ciasto rękami, do uzyskania plastycznej masy. W przypadku, kiedy ciasto nie chce się wyrobić, dodać łyżkę zimnej wody. Uzyskaną kulę włożyć na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie, wyłożyć formę ciastem i nakłuć je widelcem. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Ser:
Twaróg ucierać w misce z cukrami (najlepiej drewnianą kulą). Rozdzielić jajka, do sera dodawać żółtka stopniowo, później śmietankę i budyń. Laskę wanilii rozciąć na pół, a nasionka wyskrobać końcówką noża lub łyżeczką. Białka jajek ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą serową. Na koniec dorzucić skórkę pomarańczową i całość ostrożnie wymieszać szpatułką.
Na wystudzony spód wylać masę serową i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni (góra-dół). Po wyłączeniu piekarnika, ciasta nie wyjmować, tylko studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Opcjonalna polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 50 ml śmietanki i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Na serniku rozsmarować już wystudzoną masę.
Przepis na makowiec-roladę
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg Dolnośląskiej Mąki Tortowej typ 450;
- 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych;
- 2/3 szklanki cukru;
- 1 łyżeczka cukru z wanilią;
- 220 ml mleka (niepełna szklanka);
- 2 jajka;
- 60 g masła;
- 1 jajko do smarowania ciasta.
Nadzienie:
- 250g maku;
- 250-300g bakalii;
- pół szklanki miodu;
- cukier wanilinowy;
- 2 białka.
Lukier:
- niecała szklanka cukru pudru;
- 1,5–2 łyżki wody zmieszanej z sokiem cytrynowym.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić z mlekiem oraz łyżeczką cukru. Przesiać do drożdży Dolnośląską Mąkę Tortową typ 450, wsypać cukier, 2 jajka oraz miękkie masło. Ugniatać ciasto rękami, aż do wyrobienia elastycznej formy. Przełożyć ciasto do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Podzielić je na dwie równe części (na dwie rolady).
Mak zalać gorącą wodą i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie zmielić go 2 lub 3 razy do uzyskania jednolitej masy. Dowolne bakalie posiekać, dodać do maku wraz z miodem i cukrem. Białka ubić ze szczyptą soli i połączyć z masą makową.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, równomiernie rozłożyć na nim połowę masy makowej i zrolować. Boki skleić, by mak nie wyleciał podczas pieczenia i ułożyć roladę w formie keksowej łączeniem do dołu. Przykryte ściereczką zostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika na około 35-40 minut i piec w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
Na wystudzone ciasto wylać lukier.
Przepis na Babkę piaskową
Składniki:
- 1 szklanka Dolnośląskiej Mąki Tortowej typ 450;
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej;
- 1 szklanka cukru;
- 3 jaja;
- 1 kostka masła;
- cukier wanilinowy;
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia. Jajka dokładnie ubić z cukrami, po czym dodać Dolnośląską Mąkę Tortową typ 450. Powoli dodawać wystudzone masło. Miksować jeszcze ok 10-15 minut.
Opcjonalnie można dodać bakalie lub kakao.
Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem, piec 35-45 minut w 180 stopniach na termoobiegu (góra-dół wyższa temperatura).
Smacznego!