Dyniowo-cynamonowe gofry z kremowym serkiem i dżemem
Składniki 6 sztuk:
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki sody
- 3 kopiaste łyżki pure z dyni
- 2 łyżki dżemu Łowicz pomarańcza i mandarynka
- 2 łyżki kefiru
- jajko
- odrobina oleju rzepakowego do natłuszczenia gofrownicy
Dodatkowo:
- 6 łyżek dżemu Łowicz pomarańcza i mandarynka
- 6 łyżeczek kremowego twarożku naturalnego
- opcjonalnie maliny i listki mięty
Wykonanie:
Składniki na gofry zmiksuj na gładką masę.
Do nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy nałóż po dużej łyżce masy i piecz gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu).
Na gotowe gofry nałóż po łyżeczce serka i łyżce dżemu Łowicz pomarańcza i mandarynka.
Możesz udekorować gofry dodatkowo malinami i listkami mięty.
Zapiekany ryż waniliowy z dżemem cytrusowym Łowicz
Składniki (4 porcje):
- 1 słoik (280 g.) dżemu Łowicz pomarańcza i cytryna
- 1 szklanka sypkiego ryżu
- 2 szklanki mleka
- 200 ml. śmietanki 30%
- 2 łyżeczki masła
- pół laski wanilii
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i zeskrob nasionka. Nasionka oraz wydrążoną laskę wanilii wrzuć do mleka. Mleko zagotuj w garnku razem z łyżeczką masła i wsyp ryż. Pomieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko (mieszaj od czasu do czasu).
Do garnka z ryżem wlej śmietankę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżeczką masła.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez 45 minut.
Waniliowy ryż podawaj na ciepło z dżemem Łowicz pomarańcza i cytryna.