Andrzejki to magiczny wieczór spotkań ze znajomymi, wypełniony wróżeniem i zabawami w odczytywanie znaków i przepowiedni. Przelewanie wosku oraz ciasteczka z wróżbą to obowiązkowe elementy andrzejkowego party. By na takiej imprezie było jeszcze bardziej słodko i sympatycznie, oprócz ciasteczek warto przygotować również specjalne menu. Gości w ten wieczór z pewnością zachwycą urocze babeczki z białą czekoladą i śliwkami z dodatkiem naturalnego cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant. Taki deser to dobra wróżba na słodki wieczór!
Andrzejowe zabawy traktujemy z przymrużeniem oka, ale przygotowanie imprezy 30 listopada może być dla gospodarzy prawdziwym wyzwaniem. Bez atrakcji dla gości, kolorowych napojów i magicznego menu trudno wyobrazić sobie andrzejkową noc.
Kluczem do serc wszystkich gości mogą okazać się efektowne przekąski! Proste w przygotowaniu, puszyste babeczki, kuszące białą czekoladą i soczystymi śliwkami, to słodka propozycja, która wypełni dom zniewalającym zapachem domowych wypieków. Z dodatkiem naturalnego cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant, babeczki będą mieć delikatnie karmelowe nuty, które doskonale komponują się z czekoladą i śliwkami.
Słodką dekorację przygotujesz tworząc wzorki aksamitnym Syropem Trzcinowym Diamant, którego karmelowo smak podkręci oryginalną kompozycję. Taki andrzejkowy deser upieczesz w pół godziny, a wyśmienity efekt spełni oczekiwania wszystkich miłośników deserów. Już dziś możemy wywróżyć, że z diamentowymi babeczkami andrzejowy wieczór będzie słodki i niezwykle udany!
Babeczki z białą czekoladą i śliwkami
Składniki:
- 250 g mąki;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 jajko;
- 100 g cukru Dry Demerara Diamant;
- 150 g jogurtu naturalnego;
- 100 g śmietanki kremówki;
- 80 g oleju;
- 100 g białej czekolady, posiekanej;
- 6 śliwek węgierek;
- Syrop trzcinowy Diamant
Sposób przygotowania:
Mąkę Wymieszać z proszkiem. Jajko połączyć z cukrem, jogurtem, śmietanką i olejem. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać, na koniec połączyć z czekoladą. Rozłożyć do formy na 12 muffinek, wyłożonej papilotkami. Na każdej babeczce położyć i lekko docisnąć połówkę śliwki, skórką do dołu. Piec 25-30 minut w 180°C. Po upieczeniu polać syropem