Newsello.pl

Przepis na sałatkę z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół - zdrowy smak natury

Jak urozmaicić jesienną dietę? Wypróbuj nowe przepisy!
Zdrowy smak natury
Zdrowy smak natury

Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół to świetny przepis na pyszne danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale także wyjątkowo efektownie wygląda. Jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie własnego menu w sycącą zmysły potrawę, bez wątpienia ciesząca zarówno podniebienie i oczy.

Niebanalne połączenie składników, aromatyczny sos, moc kolorów i pomysłowe podanie sprawia, że sałatka doskonale nadaję się także do serwowania nawet wymagającym gościom. Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian, a nawet wegan. Czas przygotowania sałatki to 45 minut z podanej ilości składników można przygotować 6 porcji pysznej, kolorowej sałatki.

Składniki:

Na sałatkę:

6 marchewek
2 korzenie pietruszki
150 g czerwonej soczewicy
100 g pęczaku jęczmiennego
1 pęczek natki pietruszki
mały pęczek świeżego tymianku
4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz tłuczony

Na sos:
2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
3 łyżki jogurtu naturalnego

Prygotowanie:
Marchewki i pietruszki obieramy, kroimy wzdłuż na grube paski. Przygotowujemy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie obtaczamy w niej pokrojone warzywa, lekko solimy i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucamy warzywa na rozgrzany grill, a następnie studzimy. Soczewicę i pęczak gotujemy (osobno) w osolonej wodzie. Grillowane warzywa kroimy w kostkę, łączymy z przestudzoną kaszą i soczewicą, dodajemy posiekane zioła, nasiona, doprawiamy solą i tłuczonym pieprzem. Pastę łączymy z jogurtem naturalnym. Uzyskany sos możemy dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno.

Czas przygotowania: 45 min LICZBA PORCJI: 6 porcji

Wskazówka: Warzywa można kilka minut dłużej podpiec w piekarniku i zrezygnować z grillowania.

Podpowiedź: W przepisie wykorzystano Pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well.

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!

 

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również