Newsello.pl

Przepis na polentę ze zdrowym nadzieniem

Wiele osób uważa, że zdrowe odżywianie jest trudne, niesmaczne, a przygotowanie odpowiedniej potrawy jest skomplikowane i czasochłonne. Czas przekonać się, że wcale nie musi tak być!
Przepis na polentę ze zdrowym nadzieniem [fot. materiały prasowe]
Przepis na polentę ze zdrowym nadzieniem [fot. materiały prasowe]

Żyjemy w czasach, gdzie wszystko kręci się wokół szybkości i różnorodności. Wszyscy się gdzieś spieszą i każdy lubi coś innego. Może to tworzyć pewne problemy przy rodzinnym stole. Czy zdrowe jedzenie może zadowolić każdego i być łatwe do przyrządzenia? Oczywiście – trzeba tylko mieć odpowiedni przepis. 

Kukurydziana polenta z brokułem, kiełkami i prażonymi pestkami słonecznika

Polenta z brokułem to świetny pomysł na efektowną potrawę, którą można serwować na gorąco i na zimno. Doskonale sprawdzi się jako danie główne, a także jako ciekawa, aromatyczna przekąska dla jednej lub wielu osób. Połączenie delikatnej polenty z aromatyczną pastą, kiełkami, brokułami oraz pestkami tworzy danie, które kusi smakiem i wyglądem. Ta oryginalna potrawa z pewnością podbije podniebienia dużych i małych smakoszy, wegetarian oraz miłośników tradycyjnej kuchni.

Składniki (4 porcje)

Na polentę:

  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej;
  • 3 szklanki wody;
  • 20 g masła;
  • sól.

Na nadzienie:

  • 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami WELL WELL;
  • 1 mały brokuł;
  • prażone ziarna słonecznika;
  • czarnuszka;
  • kiełki lucerny lub rzodkiewki.

Przygotowanie:

Do wrzątku dodajemy masło, sól, a następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy polentę przez 10-15 minut, cały czas intensywnie mieszając. Odstawiamy na chwilę, po czym z jeszcze ciepłej masy formujemy placuszki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie dzielimy brokuł na małe różyczki i chwilę je gotujemy. Rozgrzewamy masło klarowane, na dużym ogniu obsmażamy placuszki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i układamy na talerzach. Na placuszki nakładamy po łyżce pasty, dekorujemy różyczkami brokułu, ziarnami oraz kiełkami. Równie dobrze smakują ciepłe, jak i zimne.

Czas przygotowania: 30 min

Wskazówka: Placuszki formujemy z jak najcieplejszej polenty – w miarę studzenia staje się ona coraz sztywniejsza.

Porada: Do przygotowania dania wykorzystaj pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well.

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Makarony Lubella

Makarony Lubella – najlepsze ze zboża

Kulinaria
wtorek, 09 października 2018, 14:09
Trwa kolejna odsłona telewizyjnej kampanii prezentującej "Najlepsze ze zboża". Spot przedstawia makarony Lubella, które towarzyszą nam o każdej porze dnia.

Zobacz również