Żyjemy w czasach, gdzie wszystko kręci się wokół szybkości i różnorodności. Wszyscy się gdzieś spieszą i każdy lubi coś innego. Może to tworzyć pewne problemy przy rodzinnym stole. Czy zdrowe jedzenie może zadowolić każdego i być łatwe do przyrządzenia? Oczywiście – trzeba tylko mieć odpowiedni przepis.
Kukurydziana polenta z brokułem, kiełkami i prażonymi pestkami słonecznika
Polenta z brokułem to świetny pomysł na efektowną potrawę, którą można serwować na gorąco i na zimno. Doskonale sprawdzi się jako danie główne, a także jako ciekawa, aromatyczna przekąska dla jednej lub wielu osób. Połączenie delikatnej polenty z aromatyczną pastą, kiełkami, brokułami oraz pestkami tworzy danie, które kusi smakiem i wyglądem. Ta oryginalna potrawa z pewnością podbije podniebienia dużych i małych smakoszy, wegetarian oraz miłośników tradycyjnej kuchni.
Składniki (4 porcje)
Na polentę:
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej;
- 3 szklanki wody;
- 20 g masła;
- sól.
Na nadzienie:
- 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami WELL WELL;
- 1 mały brokuł;
- prażone ziarna słonecznika;
- czarnuszka;
- kiełki lucerny lub rzodkiewki.
Przygotowanie:
Do wrzątku dodajemy masło, sól, a następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy polentę przez 10-15 minut, cały czas intensywnie mieszając. Odstawiamy na chwilę, po czym z jeszcze ciepłej masy formujemy placuszki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie dzielimy brokuł na małe różyczki i chwilę je gotujemy. Rozgrzewamy masło klarowane, na dużym ogniu obsmażamy placuszki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i układamy na talerzach. Na placuszki nakładamy po łyżce pasty, dekorujemy różyczkami brokułu, ziarnami oraz kiełkami. Równie dobrze smakują ciepłe, jak i zimne.
Czas przygotowania: 30 min
Wskazówka: Placuszki formujemy z jak najcieplejszej polenty – w miarę studzenia staje się ona coraz sztywniejsza.
Porada: Do przygotowania dania wykorzystaj pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well.
Gotowe! Wszystkiego Smacznego!