Newsello.pl

Przepis na makaron ze szparagami i pieczarkami

Wraz z wiosną, przyszły do nas różne sezonowe składniki. To świetna okazja, by nieco poeksperymentować w kuchni i spróbować nowych i wyjątkowych połączeń smaku!
Przepis na makaron ze szparagami i pieczarkami [fot. Pixabay]
Przepis na makaron ze szparagami i pieczarkami [fot. Pixabay]

Wiosenny składnik

Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Sezon na te charakterystyczne warzywa trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Podaje się je zazwyczaj jako przystawkę – owinięte szynką parmeńską lub jako dodatek do głównego dania – upieczone z odrobiną soli i oliwy.

Tworzą też wyśmienitą bazę dla zup, kremów, zapiekanek oraz sałatek. Szparagi uwielbiają towarzystwo jajek, makaronu czy sosu holenderskiego, które doskonale kontrastują z ich chrupkością.

Sposobów na przyrządzenie tych warzyw jest cała masa. Wystarczy jedynie odrobina wolnego czasu i wyobraźni, aby stworzyć pyszne danie, które zachwyci naszych gości wyjątkowym smakiem i niebanalnym wyglądem!

Do tego, niezbędne będą odpowiednie przyprawy i zioła, takie jak tymianek czy gałka muszkatołowa Appetita, które nadadzą szparagom niezwykłego smaku i aromatu.

Jako inspirację i jednocześnie gotowy przepis, przedstawiamy wspaniałe danie, pełne wyjątkowych kompozycji smaku i wiosennej energii!

Makaron ze szparagami i pieczarkami

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti lub tagliatelle;
  • mała cukinia;
  • pęczek zielonych szparagów;
  • pół małej czerwonej cebuli;
  • 6-7 pieczarek;
  • 100 g twardego sera np. parmezan;
  • pół łyżeczki Czosnku granulowanego Appetita;
  • szczypta Gałki muszkatołowej Appetita;
  • sól i Pieprz biały mielony Appetita do smaku;
  • 4 łyżki oliwy lub masła.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój cukinię i pieczarki w cienkie paski, a także zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Odłam twarde końce szparagów i pokrój je w ok. 4 cm kawałki.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż drobno posiekana cebulę. Po chwili dodaj do niej cukinię, pieczarki i szparagi.
  3. Dopraw warzywa solą, czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką
    i duś całość kilka minut do miękkości szparagów.
  4. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich makaron i starty ser (zostaw go trochę do posypania dania na talerzu). Wymieszaj delikatnie aż do połączenia wszystkich składników.
  5. Gotowe danie przełóż na talerze i posyp startym serem.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również