Wiosenny składnik
Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Sezon na te charakterystyczne warzywa trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Podaje się je zazwyczaj jako przystawkę – owinięte szynką parmeńską lub jako dodatek do głównego dania – upieczone z odrobiną soli i oliwy.
Tworzą też wyśmienitą bazę dla zup, kremów, zapiekanek oraz sałatek. Szparagi uwielbiają towarzystwo jajek, makaronu czy sosu holenderskiego, które doskonale kontrastują z ich chrupkością.
Sposobów na przyrządzenie tych warzyw jest cała masa. Wystarczy jedynie odrobina wolnego czasu i wyobraźni, aby stworzyć pyszne danie, które zachwyci naszych gości wyjątkowym smakiem i niebanalnym wyglądem!
Do tego, niezbędne będą odpowiednie przyprawy i zioła, takie jak tymianek czy gałka muszkatołowa Appetita, które nadadzą szparagom niezwykłego smaku i aromatu.
Jako inspirację i jednocześnie gotowy przepis, przedstawiamy wspaniałe danie, pełne wyjątkowych kompozycji smaku i wiosennej energii!
Makaron ze szparagami i pieczarkami
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti lub tagliatelle;
- mała cukinia;
- pęczek zielonych szparagów;
- pół małej czerwonej cebuli;
- 6-7 pieczarek;
- 100 g twardego sera np. parmezan;
- pół łyżeczki Czosnku granulowanego Appetita;
- szczypta Gałki muszkatołowej Appetita;
- sól i Pieprz biały mielony Appetita do smaku;
- 4 łyżki oliwy lub masła.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój cukinię i pieczarki w cienkie paski, a także zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Odłam twarde końce szparagów i pokrój je w ok. 4 cm kawałki.
- Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż drobno posiekana cebulę. Po chwili dodaj do niej cukinię, pieczarki i szparagi.
- Dopraw warzywa solą, czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką
i duś całość kilka minut do miękkości szparagów. - Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich makaron i starty ser (zostaw go trochę do posypania dania na talerzu). Wymieszaj delikatnie aż do połączenia wszystkich składników.
- Gotowe danie przełóż na talerze i posyp startym serem.
Smacznego!