Newsello.pl

Przepis na lekki, kokosowy tort

Lato zapowiada się w tym roku upalnie. Niestety, wysokie temperatury nie sprzyjają wielogodzinnemu gotowaniu. Dlatego polecamy przepis na wspaniały, orzeźwiający tort, którego przygotowanie zajmie tylko kilka minut.
Tort z kremem kokosowym
Tort z kremem kokosowym

Składniki:
- 1 opakowanie ciemnych spodów tortowych (np. Dan Cake)
- ¼  szklanki wody
- 30 ml likieru kokosowego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2x 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 500 g serka mascarpone
- owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie
- wiórki kokosowe do ozdoby
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Przygotowanie:
Ciemne spody od Dan Cake wyjmujemy z opakowania i każdy z nich delikatnie nasączamy mieszanką wody z likierem. Wyjmujemy mleczko kokosowe z lodówki i ostrożnie odwracamy puszkę do góry dnem. Otwieramy i odsączamy wodę kokosową pozostawiając tylko gęstą śmietankę, którą przekładamy do miksera wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Miksujemy do uzyskania zwartej i jednolitej masy. Gotowy krem schładzamy przez 2 godziny. Następnie nasączone wcześniej spody przekładamy przygotowaną masą. Wierzchnią warstwę dekorujemy kokosowym kremem oraz obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tort schładzamy w lodówce ok. 2 godzin. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi owocami.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również