Newsello.pl

Przepis na bezglutenowy aromatyczny chleb gryczany

Wypieki i potrawy z mąką gryczaną zyskują coraz większą popularność.
Przepis na bezglutenowy aromatyczny chleb gryczany
Przepis na bezglutenowy aromatyczny chleb gryczany

Dzięki niepowtarzalnemu aromatowi są chętnie wykorzystywane przez miłośników urozmaiconej kuchni, a dzięki właściwościom mąki gryczanej często sięgają po nie osoby na diecie bezglutenowej oraz fani zdrowego odżywiania. Poniżej przepis na bezglutenowy chleb gryczany, który przygotowuje się w bardzo prosty sposób i w dość krótkim czasie. 

składniki:

250 g Mąki Teff 3 PAULY 125 g mąki gryczanej 125 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 15 g masła 10 g soli 5 g drożdży 450 ml letniej wody 

Przygotowanie:

1.Rozpuścić drożdże w letniej wodzie.
2.Dodać wszystkie inne składniki i zmiksować na gładką i jednolitą masę.
3.Umieścić ciasto w formie i odstawić na ok. 1 godzinę.
4. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 ° C  przez około 40 minut 
5. Po wypieku natychmiast wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Lubella – Najlepsze ze zboża!

Lubella – Najlepsze ze zboża!

Kulinaria
środa, 17 stycznia 2018, 15:48
Jest wiele odpowiednich momentów, dobrych okazji i świetnych powodów, by sięgać po produkty zbożowe Lubella. Najnowsza kampania marki pokazuje, że to, co najlepsze ze zboża warto mieć zawsze ze sobą, a cieszyć się zbożem można na wiele sposobów.

Zobacz również