Newsello.pl

Przepis na bananowe placki jaglane!

Czasami potrzebujemy szybkiego dania, które nie zniszczy naszej zdrowej diety, a do tego będzie wszystkim smakować! Oto idealny, naturalnie bezglutenowy deser dla całej rodziny!
Przepis na bananowe placki jaglane! [fot. Pixabay]
Przepis na bananowe placki jaglane! [fot. Pixabay]

Szybko, prosto i zdrowo – taki zestaw cech dla naszych posiłków dla wielu zabieganych osób jest kluczowy. W dzisiejszych czasach rzadko kiedy mamy czas przygotować skomplikowane dania z wielu składników. Niektórzy, przez to zaniedbują swoje zdrowie i nabierają złych nawyków żywieniowych, podczas gdy bardzo łatwo jest tego uniknąć – wystarczy odpowiednia receptura!

Poniżej przedstawiamy pomysłowy przepis na pyszne placuszki à la pancakes z wartościowych składników, które można serwować z dowolnymi dodatkami. Z pewnością podbiją podniebienia małych i dużych łasuchów. Są świetnym pomysłem na śniadanie, słodki obiad czy podwieczorek dla całej rodziny. Przygotowuje się je niemalże błyskawicznie, nie wymagają szczególnych umiejętności ani trudnych do zdobycia składników. Są naturalnie słodkie, bezglutenowe, wegetariańskie, aromatyczne i puszyste. Smakują nie tylko dzieciom ale także wszystkim miłośnikom słodkich dań i przekąsek.

Składniki:

  • 1 Szklanka mleka;
  • 1 jajko;
  • 2-3 dojrzałe banany;
  • 1 Szklanka mąki jaglanej;
  • ½ szklanki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle;
  • 1 łyżka miodu;
  • Olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. W jednej misce dokładnie wymieszać ze sobą suche składniki - mąkę i kaszkę jaglaną Holle, w drugiej misce mieszamy mokre składniki – mleko i jajko. Całość łączymy w jednej misce i znowu dokładnie wymieszamy. Banany należy rozgnieść na miazgę i dodać do masy. Całość bardzo dokładnie zblendować na gładko. Tak przygotowane ciasto odkładamy na ok 15 minut, po tym czasie sprawdzamy konsystencję, powinna być nieco gęstsza od ciasta naleśnikowego (czyli nieco gęstsza od śmietany)
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, wlewamy porcję łyżką i smażymy każdy placek z dwóch stron aż do zarumienienia.
  3. Placki podajemy z ulubionymi dodatkami – jogurtem, bananem, cynamonem lub wg własnych upodobań :)

Gotowe! Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Makarony Lubella

Makarony Lubella – najlepsze ze zboża

Kulinaria
wtorek, 09 października 2018, 14:09
Trwa kolejna odsłona telewizyjnej kampanii prezentującej "Najlepsze ze zboża". Spot przedstawia makarony Lubella, które towarzyszą nam o każdej porze dnia.
domowe ekspresy do kawy

3 urządzenia, które pokochasz w swojej kuchni

Kulinaria
wtorek, 02 października 2018, 09:55
Posiadanie jakichkolwiek sprzętów w kuchni to rzecz niebywale obowiązkowa. Wiele z nas pragnie posiadać urządzenia, które przede wszystkim ułatwią wiele zadań, a przy okazji będą wielofunkcyjne i łatwe w obsłudze.

Zobacz również