Newsello.pl

Przechowywanie warzyw w domu - poradnik. Przepisy na warzywne dania

Najlepsze do spożycia są świeże warzywa. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach.
Wiosenne Casserole z cukinią
Wiosenne Casserole z cukinią

Gulasz z fasolką szparagową i warzywami

Składniki:
• 500 g wołowiny gulaszowej
• 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz
• 1 cebula
• 1 czerwona papryka
• 1 zielona papryka
• 2 marchewki
• 250 g fasolki szparagowej
• 1 łyżka natki pietruszki
• 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
1. Przygotowane mięso i cebulę pokrój w kostkę. Umyj, wyczyść i pokrój w mniejsze kawałeczki paprykę. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Odetnij końcówki z fasolki i pozostałą część przetnij na pół.
2. Na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju podsmaż równomiernie mięso. Przełóż je następnie na talerz. Na patelnię dodaj jeszcze 2 kolejne łyżki oleju i przez około 5 minut podsmażaj warzywa na średnim ogniu. Wymieszaj Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz, który doskonale doprawi smak dania z 300 ml wody i dolej do pozostałych składników.
3. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i przez około 45 minut albo dłużej gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż do chwili, gdy mięso będzie już miękkie. Dolej odrobinę wody w razie potrzeby. Gotowe danie podawaj z dodatkiem natki pietruszki.

Wiosenne casserole z cukinią

Składniki:
• 250 g makaronu penne
• 200 g gotowanej szynki
• 1 cukinia
• 1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr - Zapiekanka makaronowa z szynką
• 1 czerwona papryka
• 1 ząbek czosnku
• 250 ml mleka
• 100 g twardego sera żółtego
• 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do 200 °C.
2. Zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ugotuj makaron na sposób al dente, a następnie odcedź.
3. Szynkę pokrój w kostkę. Pokrój również paprykę i cukinię. Drobno posiekaj czosnek i podsmaż go do momentu aż zacznie pachnieć (na 1 łyżce rozgrzanej oliwy). Dorzuć szynkę i smaż przez 2 minuty. Następnie dosyp pokrojone warzywa i smaż wszystko przez 3 - 4 minuty na średnim ogniu.
4. Mleko wymieszaj z Naturalnie smaczne Knorr Zapiekanka makaronowa z szynką, która podkreśli smak i aromat potrawy. Dodaj makaron, szynkę i warzywa, a całość wymieszaj.
5. Wszystko umieść w naoliwionej brytfannie i podlej sosem, a następnie obsyp tartym serem. Danie piecz przez około 25 - 30 minut, do chwili aż się zarumieni.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również