Gulasz z fasolką szparagową i warzywami
Składniki:
• 500 g wołowiny gulaszowej
• 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz
• 1 cebula
• 1 czerwona papryka
• 1 zielona papryka
• 2 marchewki
• 250 g fasolki szparagowej
• 1 łyżka natki pietruszki
• 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1. Przygotowane mięso i cebulę pokrój w kostkę. Umyj, wyczyść i pokrój w mniejsze kawałeczki paprykę. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Odetnij końcówki z fasolki i pozostałą część przetnij na pół.
2. Na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju podsmaż równomiernie mięso. Przełóż je następnie na talerz. Na patelnię dodaj jeszcze 2 kolejne łyżki oleju i przez około 5 minut podsmażaj warzywa na średnim ogniu. Wymieszaj Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz, który doskonale doprawi smak dania z 300 ml wody i dolej do pozostałych składników.
3. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i przez około 45 minut albo dłużej gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż do chwili, gdy mięso będzie już miękkie. Dolej odrobinę wody w razie potrzeby. Gotowe danie podawaj z dodatkiem natki pietruszki.
Wiosenne casserole z cukinią
Składniki:
• 250 g makaronu penne
• 200 g gotowanej szynki
• 1 cukinia
• 1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr - Zapiekanka makaronowa z szynką
• 1 czerwona papryka
• 1 ząbek czosnku
• 250 ml mleka
• 100 g twardego sera żółtego
• 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do 200 °C.
2. Zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ugotuj makaron na sposób al dente, a następnie odcedź.
3. Szynkę pokrój w kostkę. Pokrój również paprykę i cukinię. Drobno posiekaj czosnek i podsmaż go do momentu aż zacznie pachnieć (na 1 łyżce rozgrzanej oliwy). Dorzuć szynkę i smaż przez 2 minuty. Następnie dosyp pokrojone warzywa i smaż wszystko przez 3 - 4 minuty na średnim ogniu.
4. Mleko wymieszaj z Naturalnie smaczne Knorr Zapiekanka makaronowa z szynką, która podkreśli smak i aromat potrawy. Dodaj makaron, szynkę i warzywa, a całość wymieszaj.
5. Wszystko umieść w naoliwionej brytfannie i podlej sosem, a następnie obsyp tartym serem. Danie piecz przez około 25 - 30 minut, do chwili aż się zarumieni.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!