Wedlowski czekoladowy blok, pełen ulubionych bakalii i orzechów z pewnością stanie się ulubionym deserem wszystkich łasuchów.
Wedlowski blok czekoladowy z bakaliami
SKŁADNIKI:
250 g masła
250 g cukru kryształ
120 ml wody
30 g kakao E.Wedel
420 g mleka w proszku
200 g pokruszonych herbatników
100 g orzechów laskowych
50 g rodzynek
Prostokątna forma do pieczenia o długości ok. 20 cm
Ilość porcji: ok. 10
Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 4 godziny
Krok 1: Cukier kryształ połączyć z kakao, dodać wodę i masło, całość zagotować w garnku.
Krok 2: Masę ostudzić do temperatury około 45°C. Do studzonej masy dodać mleko w proszku, całość dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek z mleka.
Krok 3: Dodać pokruszone herbatniki i bakalie. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej wcześniej folią spożywczą.
Krok 4: Formę z masą włożyć na 4 godziny do lodówki, aby dobrze zastygła. Blok po wyjęciu z formy można polać wedlowską czekoladą. Smakuje najlepiej jako przekąska do gorącego mleka.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!