Newsello.pl

Propozycja E. Wedel na Wielkanoc: blok czekoladowy

Co roku na wielkanocnym stole królują tradycyjne wypieki: mazurki, serniki, babki. W tę Wielkanoc E.Wedel proponuje przełamać nudę i wprowadzić do świątecznego menu coś bardziej chrupkiego i niecodziennego.
Wedlowski blok czekoladowy na Wielkanoc
Wedlowski blok czekoladowy na Wielkanoc

Wedlowski czekoladowy blok, pełen ulubionych bakalii i orzechów z pewnością stanie się ulubionym deserem wszystkich łasuchów.

Wedlowski blok czekoladowy z bakaliami

SKŁADNIKI:
250 g masła
250 g cukru kryształ
120 ml wody
30 g kakao E.Wedel
420 g mleka w proszku
200 g pokruszonych herbatników
100 g orzechów laskowych
50 g rodzynek

Prostokątna forma do pieczenia o długości ok. 20 cm

Ilość porcji: ok. 10
Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 4 godziny

Krok 1: Cukier kryształ połączyć z kakao, dodać wodę i masło, całość zagotować w garnku.
Krok 2: Masę ostudzić do temperatury około 45°C. Do studzonej masy dodać mleko w proszku, całość dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek z mleka.
Krok 3: Dodać pokruszone herbatniki i bakalie. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej wcześniej folią spożywczą.
Krok 4: Formę z masą włożyć na 4 godziny do lodówki, aby dobrze zastygła. Blok po wyjęciu z formy można polać wedlowską czekoladą. Smakuje najlepiej jako przekąska do gorącego mleka.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również