Newsello.pl

Potrawy z grilla polecane przez dietetyka

Tradycyjne potrawy przyrządzane na grillu, jak np. kiełbaska czy karkówka, chociaż kuszą nas aromatem i smakiem, to mogą odstraszać ilością kalorii. Nie musi tak być, jeśli skorzystamy z przepisów przygotowanych przez dietetyka.
Dietetyczne dania z grilla
Dietetyczne dania z grilla

Burger na diecie
Zdrowe grillowanie nie musi oznaczać rezygnacji z dań mięsnych, nawet takich, które powszechnie uznawane są za kaloryczne, jak np. burgery. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać składniki, zamieniając te najbardziej kaloryczne. – Wybierając chudą wołowinę, pełnoziarnistą bułkę oraz musztardę zamiast majonezowego sosu, uczynimy z burgera smaczny i pełnowartościowy posiłek – mówi mgr Dominika Sikora, dietetyk Naturhouse. – Pamiętajmy też, aby przy grillowaniu korzystać z przeznaczonych do tego celu tacek, przez co na potrawach osadzi się mniej dymu – dodaje dietetyk.

Przepis: Wołowinę należy zmielić, doprawić solą i pieprzem, uformować kotlet, a następnie grillować aż mięso nie będzie surowe. Pełnoziarnistą bułkę kroimy na pół i grillujemy do zarumienienia. Do bułki z mięsem dodajmy cebulę pokrojoną w pióra, pomidora, ogórka kiszonego i kleks musztardy.

Ryba na ruszt
Doskonałą alternatywą na grilla są także potrawy rybne, szczególnie jeśli sięgniemy po odpowiedni gatunek. – Zwłaszcza osobom na diecie polecam filet z dorsza, który jest chudą rybą, zatem nawet w towarzystwie kalorycznych, ale niezwykle zdrowych orzechów włoskich, stworzy idealną kompozycję – podpowiada dietetyk z Naturhouse.

Przepis: Filet z dorsza należy oczyścić, otoczyć w białku z jajka, zblendowanych orzechach włoskich, oprószyć solą i pieprzem, następnie grillować ok. 5 minut. Przygotować mus: zblendować na gładką masę 3/4 jabłka, odrobinę cynamonu i sok z cytryny. Dodać 1/4 jabłka pokrojonego w drobną kostkę. Musem polać przygotowanego dorsza.



Szaszłyki z krewetek i cukinii
Popularnym przysmakiem przygotowywanym na grillu są szaszłyki z mięsa oraz warzyw. Dla urozmaicenia smaku i zmniejszenia kaloryczności potrawy, możemy zamiast mięsa dodać krewetki bogate w chude białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe nienasycone. W połączeniu z niskokaloryczną, lekkostrawną i pełną witamin cukinią, otrzymamy propozycję, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie.

Przepis: Krewetki obgotować i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cukinie pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (tak, aby można było je zwinąć). Natrzeć cukinię oliwą, solą oraz pieprzem. Wymieszać czosnek, natkę pietruszki i oliwę z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć krewetki, które wraz ze zwiniętymi plastrami cukinii nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Układać na rozgrzanym ruszcie i grillować przez około 5-7 minut z każdej strony.

Więcej dietetycznych przepisów na stronie: www.naturhouse.com.pl

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również