Newsello.pl

Pomysł na świąteczny obiad - pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem

Świąteczny obiad to wyjątkowa okazja aby spotkanie z najbliższymi nabrało niecodziennego smaku.
Pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem
Pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem

Z okazji zbliżających się dni proponujemy alternatywny pomysł na pyszne danie, które z pewności zachwyci najbardziej wymagających gości!

Pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem

Składniki:
- 500 g mięsa z udka kurczaka (lub inne drobiowe)
- 1 jajko                                                                      
- 3 łyżki bułki tartej                                                       
- 4 pomidory suszone z oleju                                
- ½ małego pęczka natki pietruszki                                                 
- sól i pieprz grubo zmielony do smaku
- 100 g sera żółtego gouda MSM Mońki     

Składniki na sos:                           
- 2 marchewki                                                   
- ¼ selera                                                                   
- ½ pora                                                                     
- 2 łyżki masła                                                                  
- 3 ząbki czosnku                                                          
- ½ szklanki wody                                                                 
- 10 pomidorków koktajlowych                                     
- sól, pieprz, sos sojowy i zioła prowansalskie do smaku   

Wykonanie:
Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą, pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić (wymieszać) na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety.

Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojony czosnek, podlać wodą i wymieszać. Na tak przygotowane warzywa wyłożyć wcześniej przygotowane pulpety, patelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 8 minut. Po tym czasie dodać przekrojone na pół pomidorki, na każdego pulpeta położyć po plasterku sera żółtego, przykryć pokrywką i jeszcze dwie minuty poddusić, żeby ser się rozpuścił.

Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami typu kopytka, kluski śląskie w formie obiadowej.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również