Newsello.pl

Pikantnie na grillu - przepis na sałatkę warzywną

Prawdziwa fiesta kolorów, smaków i aromatów – tak w skrócie można opisać sezon grillowy. Uwielbiamy klasyczne przysmaki z rusztu, ale kuchnia grillowa daje mnóstwo możliwości dla osób lubiących kreatywność w kuchni i odkrywanie nowych smaków.
Pikantnie na grillu - przepis na sałatkę warzywną
Pikantnie na grillu - przepis na sałatkę warzywną

Z Prostymi Historiami, każda grillowa impreza zamieni się w egzotyczną ucztę kulinarną!

Gorące, wręcz ogniste klimaty to kwintesencja dobrego grilla. Soczyste kiełbaski, chrupiące szaszłyki czy aromatyczna karkówka niezmiennie zachwycają i królują na każdym stole podczas letniego garden party. Kulinarnym dopełnieniem klasyków z grilla mogą być oryginalne dodatki, na przykład sałatka inspirowana słoneczną kuchnią Meksyku. Z Warzywami na patelnię po meksykańsku marki PROSTE HISTORIE, przygotowanie tej lekkiej przekąski będzie łatwe i szybkie, a taka jest właśnie grillowa kuchnia. Oryginalna kompozycja warzyw, ziół i przypraw, podkreśli smak mięs z rusztu i będzie kolorowym, świeżym akcentem w menu. Odrobina pikantnej egzotyki na polskim grillu? Marzenia kulinarnych podróżników właśnie się spełniają!

Czas przygotowania: 30 min

Składniki:
- Warzywa na patelnię po meksykańsku PROSTE HISTORIE
- 1,2 l wody
- 5 łyżek oliwy
- Szczypta cukru
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 długi ogórek
- 3 pomidory
- 3 marynowane zielone papryczki
- 2 łyżki octu winnego lub zalewa z papryki
- Sól
- Natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli, 2 łyżek oliwy i szczypty cukru. Wrzuć na 3 minuty zamrożone warzywa po meksykańsku PROSTE HISTORIE. Odcedź na sitku i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć 4 ząbki czosnku i zrumień je ze wszystkich stron. Ostudź i pokrój w plasterki. Ogórek wypestkuj i pokrój w kostkę razem ze skórką. Podobnie pokrój w kostkę pomidory, marynowane zielone papryczki pokrój w plasterki.

Wszystkie składniki bardzo delikatnie wymieszaj ze sobą w dużej misce, dodając 3 łyżki oliwy i 2 łyżki octu winnego białego (może być to zalewa z papryki). Dopraw solą i posiekaną natką. Serwuj z grillowaną piersią kurczaka lub kawałkiem karkówki.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również