Newsello.pl

Pieczony Kurczak na Święta

Jeżeli szukasz dania, które będzie pięknie prezentować się na stole i zasmakuje całej rodzinie, to memy coś w sam raz dla ciebie!
Pieczony Kurczak na Święta
Pieczony Kurczak na Święta

Świąteczne menu jest dopełnieniem wyjątkowej, bożonarodzeniowej atmosfery – to czas, kiedy przygotowujemy wyśmienite, jedyne w swoim rodzaju potrawy według oryginalnych receptur. Wybierając więc produkty, z który przygotujemy świąteczne dania chcemy, aby były one najlepszej jakości. Wśród nich nie może zabraknąć Kurczaka Zagrodowego, który upieczony w całości z orzechami i sosem żurawinowym będzie doskonałą propozycją obiadu dla całej rodziny.

Wybierając Kurczaka Zagrodowego mamy gwarancję znakomitego smaku i efektownego dania na świątecznym stole. Warto też pamiętać, że lekkostrawny, soczysty i delikatny drób w wersji premium będzie doskonały dla wszystkich zarówno osób starszych, dzieci, kobiet w ciąży czy osób, które nawet w Święta dbają o dietetyczne menu. Dzięki różnorodnym dodatkom, Kurczak Zagrodowy może zyskać typowo świąteczny, zimowy charakter. Pieczony z orzechami i sosem żurawinowym będzie propozycją wprost „pachnącą świętami”. Orzechy i bakalie kojarzą się z bożonarodzeniowymi rarytasami, a pełen aromatu sos żurawinowy nadaje potrawie bardziej ekskluzywny, świąteczny charakter. Takie danie ucieszy całą rodzinę i zachwyci nawet najbardziej wymagających gości, ceniących dania najwyższej jakości - efektowne i czarujące głębią smaków.

Kurczak pieczony z orzechami i sosem żurawinowym

Składniki:

Kurczak:

  • 1 tuszka Kurczaka Zagrodowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majeranku

Farsz:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 jabłko, kwaśne
  • sól i pieprz
  • łyżka masłagarść żurawin (opcjonalnie)

Sos:

  • 100 g żurawiny suszonej
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 suszone morele (opcjonalnie)
  • 200 ml wody
  • 2-3 łyżki miodu
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Kurczaka Zagrodowego natrzeć całego solą, pieprzem i łyżką majeranku. Orzechy grubo posiekać, podprażyć na suchej patelni, dodać pokrojone w kostkę jabłko, masło, żurawinę, doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażać, następnie nafaszerować powstałą mieszanką kurczaka. Można związać mu nogi lub pozostawić luzem (farsz, który lekko wyjdzie i przypiecze się jest naprawdę smaczny;)). Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec 1h w 180 st.C. Po tym czasie zdjąć folię i dopiekać jeszcze 30 minut. W czasie gdy kurczak się piecze, przygotowujemy sos: Żurwinę moczymy 30 minut w occie. Następnie dodajemy przyprawy, morele, wodę i gotujemy ok 30 minut (należy dolać wody jeśli zbyt dużo jej wyparuje). Wyciągnąć ziele i liść laurowy, dodać miód i całość zmiksować. Podawać do pieczonego kurczaka.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również