Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na naszych stołach obowiązkowo goszczą ryby. Są one nieodłącznym elementem tradycji oraz bardzo ważnym symbolem wigilijnej kolacji. Chociaż w polskich domach nadal króluje karp pod różnymi postaciami, coraz częściej decydujemy się także na inne ryby. Na które zdrowe gatunki powinniśmy zwrócić szczególną uwagę podczas przygotowań do wigilijnej wieczerzy?
Pstrąg
Sposobów na świąteczne przygotowanie pstrąga jest wiele – można go upiec w migdałach, zaserwować w tradycyjnej galarecie, lub podać wędzoną rybę w przepysznej sałatce np. awokado i dressingiem pomarańczowym. Co ważne, najpopularniejsza metoda przyrządzania pstrąga - smażenie w panierce, powinna odejść w zapomnienie, ponieważ w ten sposób ryba traci wartościowe kwasy omega-3. Najzdrowszy sposób przygotowania to grillowanie, gotowanie, pieczenie lub wykorzystanie wędzonej ryby. A pstrąg to przecież samo zdrowie, ryba jest niskokaloryczna – ma niecałe 200 kalorii w 100 gramach. Mimo tego, zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Przede wszystkim pstrąg jest skarbnicą dobrej jakości aminokwasów, które mogą być bardzo przydatne w budowie tkanki mięśniowej. Ryba jest także pełna witamin z grupy A, B, D i E.
Śledź
Mówią, że śledzia na wigilijnej wieczerzy zabraknąć nie może, wszak danie jest postne i w dodatku uwielbiane przez Polaków. Zazwyczaj serwujemy go w śmietanie, lub oleju z cebulką, musztardą, czy czosnkiem i majerankiem. Ta ryba natomiast doskonale komponuje się także ze słodkimi dodatkami, np. rodzynkami czy jabłkiem. Warto poeksperymentować i spróbować przyrządzić korzennego śledzia właśnie z jabłkiem, rodzynkami, miodem, cynamonem oraz goździkami. To danie niewątpliwie zachwyci każdego gościa! Nie można także nie wspomnieć o tym, że śledź jest wyjątkowo zdrową rybą. Ma on bardzo mało kalorii, a 70% tłuszczu, jaki znajduje się w rybie to zdrowe kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Śledź jest także bogatym źródłem cennych witam, takich jak A, E, D oraz witaminy B6 i B12.
Łosoś atlantycki
Kiedy myślimy o rybach na Boże Narodzenie, raczej łosoś atlantycki nie będzie naszym pierwszym skojarzeniem. Ale właściwie dlaczego? Przecież ryba jest bardzo zdrowa, a dodatkowo pyszna! Można go zapiec z ziołami, czosnkiem, masłem, skropić kwaskową limonką i danie gotowe. Tym bardziej, że ryba jest doskonałym źródłem białka. Co więcej łosoś (ten prawdziwi, dziki) jest bogaty w potas, który ma korzystny wpływ na pracę nerwów i mięśni, pomagając również przyspieszyć metabolizm. Ponadto jest on cennym źródłem witam A, D, E i witamin z grupy B. Łosoś atlantycki dostarcza także jod, który jest pierwiastkiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Zdrowe wigilijne dania z rybą w roli głównej
Aby dania, które serwujemy podczas Wigilii, były skarbnicą cennych składników dla naszego zdrowia, musimy je też odpowiednio przygotować. Przede wszystkim powinniśmy zrezygnować ze smażenia w panierce, która jest bardzo kaloryczna. Drugą istotną kwestią jest także wybór odpowiedniej ryby w sklepie. Po czym poznać świeżą rybę? Przede wszystkim jej łuski są lśniące i dobrze przylegają, a oczy są przezroczyste i wypukłe. Natomiast mięso powinno zachowywać sprężystość: naciśnięte – wracać do poprzedniego kształtu, a nie zapadać się lub pozostawać twarde.
W przypadku kiedy chcemy kupić ryby wędzone lub półprodukty powinniśmy przede wszystkim sprawdzić kraj ich pochodzenia, jak również skład. – Produkty wysokiej jakości w swoim składzie nie mają fosforanów i sztucznych konserwantów. Im krótsza lista składników – tym lepiej, mamy wtedy pewność, że produkt bardziej naturalny. To co równie istotne – sprawdzajmy czy ryba jest z hodowli czy żyła dziko w morzu. Ta druga jest o wiele bardziej wartościowa dla zdrowia i nieporównywalnie smaczniejsza. Dokładnie taką jakość produktów uzyskujemy dzięki odpowiedniej selekcji najlepszych gatunków ryb prosto z mórz. – dodaje Kamil Jerominek, FJØRD FISKURSSON.
Przepisy na zdrowe świąteczne dania
I Sałatka ze śledzia a’la matjas z imbirem, cynamonem i orzechami
Składniki:
- filety ze śledzia a’la Matjas FJØRD FISKURSSON;
- imbir marynowany;
- orzechy nerkowca;
- jabłko;
- morele suszone;
- rodzynki;
- miód;
- cynamon.
Przygotowanie:
- Filet ze śledzia kroimy w skośne plastry o szerokości około 1 cm.
- Imbir i orzechy nerkowca siekamy, jabłko kroimy w paski, a morele w cienkie plasterki.
- Wszystkie składniki delikatnie łączymy w misce. Dodajemy zblanszowane we wrzątku rodzynki.
II Sałatka z pstrągiem, rukolą, fenkułem i awokado – z dressingiem pomarańczowym
Składniki:
- filet z pstrąga FJØRD FISKURSSON;
- rukola;
- fenkuł;
- awokado;
- ogórek;
- pomidorki cherry;
- kiełki;
- pomarańcza;
- olej;
- musztarda.
Przygotowanie:
- W misce mieszamy liście rukoli, cienko pokrojone paseczki fenkuła, awokado pokrojone w kostkę, ogórka i połówki pomidorków cherry.
- Na wierzchu układamy kawałki pstrąga wędzonego, kiełki jarmużu, skrapiamy dressingiem pomarańczowym.
- Dressing: sok z wyciśniętej pomarańczy łączymy z łyżką musztardy i olejem. Dokładnie mieszamy do momentu aż otrzymamy konsystencję emulsji.
Więcej informacji i przepisów, znajdziesz na stronie internetowej firmy FJØRD FISKURSSON.