Nie od dziś wiadomo, że do serca trafia się przez żołądek. Nawet te najbardziej zatwardziałe zmiękną, kiedy spróbują wspólnie upieczonych muffinek. Zapach pieczonego ciasta, maliny i biała czekolada to idealne afrodyzjaki.
Niech pomysł na wypieki w specjalnie przygotowanych do tego jednorazowych foremkach będzie dla ciebie inspiracją!
Składniki:
100 g masła
3 jajka, osobno białka i żółtka
150 g drobnego cukru
opakowanie (40 g budyniu śmietankowego)
130 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g śmietanki 30%
100 g posiekanej białej czekolady
150 g malin
Foremki aluminiowe na muffiny marki Gosia
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, dodać budyń wymieszany z mąką i proszkiem oraz śmietanę i połączyć. Białka ubić na sztywno i delikatnie, ale dokładnie połączyć z ciastem. Na koniec wmieszać czekoladę i maliny, ciasto rozłożyć do dwóch foremek na muffinki Gosia. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Nieco ostudzone babeczki wyciągnąć i dokończyć studzenie na kratce kuchennej. Babeczki można serwować z kremem z mascarpone utartego z cukrem waniliowym.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!