Newsello.pl

Muffiny z malinami i białą czekoladą

Jeśli zapomnieliście zarezerwować stolik w eleganckiej restauracji, nie macie ochoty na seans w zatłoczonym kinie – spędźcie ten dzień spontanicznie i miło w domowym zaciszu. Nie ma większej frajdy niż gotowanie i pieczenie we dwoje!
Muffiny z malinami i białą czekoladą
Muffiny z malinami i białą czekoladą

Nie od dziś wiadomo, że do serca trafia się przez żołądek. Nawet te najbardziej zatwardziałe zmiękną, kiedy spróbują wspólnie upieczonych muffinek. Zapach pieczonego ciasta, maliny i biała czekolada to idealne afrodyzjaki.

Niech pomysł na wypieki w specjalnie przygotowanych do tego jednorazowych foremkach będzie dla ciebie inspiracją!

Składniki:
100 g masła
3 jajka, osobno białka i żółtka
150 g drobnego cukru
opakowanie (40 g budyniu śmietankowego)
130 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g śmietanki 30%
100 g posiekanej białej czekolady
150 g malin
Foremki aluminiowe na muffiny marki Gosia

Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, dodać budyń wymieszany z mąką i proszkiem oraz śmietanę i połączyć. Białka ubić na sztywno i delikatnie, ale dokładnie połączyć z ciastem. Na koniec wmieszać czekoladę i maliny, ciasto rozłożyć do dwóch foremek na muffinki Gosia. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Nieco ostudzone babeczki wyciągnąć i dokończyć studzenie na kratce kuchennej. Babeczki można serwować z kremem z mascarpone utartego z cukrem waniliowym.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również