Newsello.pl

Makaron mini na dwa sposoby - przepisy

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 dania z makaronami Lubella Mini: sałatkę z Mini Rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado oraz zupę z Mini Kokardkami, z groszkiem cukrowym i kurczakiem.
Makaron mini na dwa sposoby - przepisy
Makaron mini na dwa sposoby - przepisy

Kucharz zdradza też, jak szybko i łatwo połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu do sałatki oraz jak sprytnie uzyskać oliwę smakową.

Aby jeszcze szybciej przygotować sos do sałatki i połączyć dobrze jego składniki, wrzuć je do słoika, zakręć goi potrząśnij. I już – oto gotowy sos. – radzi ekspert.

Podpowiada też, jak przyrządzić własną wersję smakowej oliwy – Do oliwy wystarczy dodać ząbek czosnku lub czosnek zmiksowany z odrobiną szczypiorku. W ten prosty sposób uzyskamy oliwę smakową.

Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado

POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Mini Rurki Warzywne 1 opakowanie
• mozzarella 2 kulki
• awokado 1 sztuka
• pomidory wiśniowe 300g
• bazylia 1/2 pęczka
• szalotka 1 sztuka
• czosnek 1 ząbek
• oliwa 100ml
• ocet balsamiczny 2 łyżki
• sól, pieprz do smaku
• musztarda 1 łyżka

Czas przygotowania: 20 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i schłodź. Szalotkę i ząbek czosnku zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Następnie wymieszaj je z musztardą, octem i pieprzem. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Powstanie w ten sposób sos vinaigrette.

2. Jesteś na półmetku…
Pomidory pokrój na pół, wymieszaj z sosem vinaigrette i połową bazylii.

3. To już prawie meta!
Wymieszaj ugotowany makaron z bazylią i dodaj poszarpaną palcami mozarellę. Dołóż pomidory z sosem. Całość udekoruj kawałkami awokado i resztą bazylii.


Zupa z mini kokardek z groszkiem cukrowym i kurczakiem

POTRZEBUJESZ:
• Makaron Lubella Mini Kokardki 1/3 opakowania
• koncentrat bulionu drobiowego Krakus
• groszek cukrowy 300g
• groszek zielony 100g
• szparagi 1 pęczek
• cebula1 sztuka
• piersi z kurczaka 2 sztuki
• oliwa do smażenia 2 łyżki
• liście laurowe 2 sztuki
• młody szpinak garść
• szczypiorek, drobno posiekany 1/2 pęczka
    
Czas przygotowania: 30 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski i przesmaż na oliwie – przez ok. 3 minuty każdą stronę. Dodaj do kurczaka drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Bulion przygotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu koncentratu. Następnie zalej kurczaka bulionem, dołóż liść laurowy i zagotuj.

2. Jesteś na półmetku…
Dodaj makaron Lubella do zupy i gotuj ją przez ok. 3 minuty. Następnie wsyp do garnka pokrojony w cienkie paski groszek cukrowy oraz groszek zielony i szparagi.

3. To już prawie meta!
Po kolejnych 3 minutach gotowania dodaj do całości młody szpinak, a po kolejnej minucie możesz posypać zupę natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawaj z odrobiną oliwy extra vergine.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również