Newsello.pl

Lekko i świeżo – przepis na krem z brokułów z dodatkiem serka topionego

Końcówka lutego zazwyczaj nie rozpieszcza, a na wiosnę trzeba jeszcze chwilę poczekać. Umilmy więc sobie ten czas dostarczając organizmowi dawki świeżych oraz pełnowartościowych warzyw.
Krem z brokułów fot. 123rf
Krem z brokułów fot. 123rf

W jaki sposób zrobić to szybko i skutecznie? Postaw na brokuły! Obecna w nich witamina C podniesie odporność, a sycący błonnik nie pozostawi nas  głodnymi. W formie aksamitnego kremu z dodatkiem serka topionego to idealna propozycja, aby rozgrzać się w lutowe przymrozki.

Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego

Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (wcześniej przygotowanego)
- łyżka masła
- 2 świeże brokuły
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem zaszklić w garnku. Zalać bulionem warzywnym i zagotować. Dodać brokuły i gotować do miękkości. Kilka różyczek można wyciągnąć wcześniej, aby udekorować puree przed podaniem. Przyprawić do smaku. Całość zmiksować blenderem i zagęścić serkiem topionym, cały czas mieszając. Najlepiej podawać z ciepłymi grzankami i udekorowane podgotowanymi różyczkami brokułu.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Czekodżemy Łowicz - smakowita rozkosz w czterech smakach!

Czekodżemy Łowicz - smakowita rozkosz w czterech smakach!

Kulinaria
wtorek, 17 kwietnia 2018, 12:27
Marka Łowicz stworzyła innowację, która zachwyca. Dostępne są już czekodżemy Łowicz w aż czterech ulubionych smakach - to połączenie belgijskiej mlecznej czekolady z kawałkami ulubionych owoców: truskawki, wiśni, śliwki i brzoskwini.
Syropy Łowicz, tym razem w owocowo-kwiatowej edycji limitowanej! [fot. materiały prasowe]

Syropy Łowicz, tym razem w owocowo-kwiatowej edycji limitowanej!

Kulinaria
poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 10:11
Gdy świeci słońce, otaczający nas świat odżywa, a kwiatowe aromaty unoszące się w powietrzu wypełniają nasze płuca, dając na poczucie bliskości z naturą. A co gdyby ten niezwykły zapach połączyć z owocami w niepowtarzalnym letnim syropie?

Zobacz również