Docierają do nas sprzeczne opinie na temat wartości odżywczych kurczaków. Raz słyszymy, że jest to najdelikatniejsze i najzdrowsze mięso, które można podawać nawet niemowlętom, a raz - że naszprycowane antybiotykami i lepiej trzymać się od niego z daleka. Którym doniesieniom powinniśmy wierzyć?
Od 2006 roku prawo zabrania używania tzw. antybiotykowych stymulatorów wzrostu, które przyśpieszały wzrost kurczaków. Biorąc jednak pod uwagę, że kiedyś były one dostępne, stale powraca przekonanie o ich obecności w mięsie kurczaka. Od ponad dziesięciu lat, producentów drobiu obowiązuje zakaz stosowania tego rodzaju środków. Co prawda podawanie antybiotyków jest dopuszczalne w przypadku choroby, ale pod ścisłą kontrolą weterynaryjną. Kurczaki, które otrzymały antybiotyki lub inne leki weterynaryjne, poddawane są karencji, tak by od momentu ich podania do pozyskania mięsa, minęło odpowiednio dużo czasu. Właśnie po to, aby w mięsie nie było żadnych leków. Okres karencji to czas niezbędny do całkowitego usunięcia pozostałości antybiotyków z organizmu zwierzęcia.
Są jednak kurczaki, przy których chowie w ogóle nie stosuje się antybiotyków, nawet dopuszczonych przez prawo. To Kurczaki Zagrodowe. W momencie wykrycia choroby Kurczak jest odseparowany od reszty stada i poddany leczeniu specjalnymi ekstraktami ziołowymi czyli metodą fitoterapii. Nigdy też nie wraca do sprzedaży z etykietą marki Zagrodowy.
Mięso z kurczaka warto włączyć do codziennej diety ze względu na liczne składniki odżywcze. To szczególnie polecane mięso w meny osób aktywnych, małych dzieci, osób starszych i młodych mam. Przede wszystkim dlatego, że jest znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, które stanowi budulec mięśni oraz stanowi niezbędny składnik do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Spożywając mięso z kurczaka, uzupełniamy też poziom składników mineralnych, takich jak: magnez, cynk, fosfor i selen. Pierwiastki te wspomagają nasz układ odpornościowy i tarczycę, chronią nas przed powstawaniem nowotworów, a także pomagają w walce z depresją i przemęczeniem. Drób dostarcza organizmowi witamin z grupy B, zwłaszcza B3 (niacyny) i B6 (pirydoksyny). Witaminy te regulują poziom cholesterolu, uczestniczą w wytwarzaniu czerwonych krwinek i pozytywnie wpływają na układ nerwowy oraz kondycję psychiczną. Poprawiają także stan skóry i włosów.
Mięso z kurczaka w codziennej diecie, to nie tylko zdrowy, dobry nawyk, ale też… przyjemność z jedzenia. Kruche mięso drobiowe cenione jest za prostotę przygotowania i delikatny smak.
Jednak nie każdy kurczak smakuje tak samo. Na smak mięsa wpływa bowiem wiele czynników m.in.: stan zdrowia kurczaka, rodzaj paszy którą był karmiony, długość chowu, a także pochodzenie. Kurczaki Zagrodowe mają zapewnione komfortowe warunki do życia. Chowane są wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach, na Podlasiu. Mają dostęp do zagrody na świeżym powietrzu, po której mogą swobodnie spacerować. Cały czas są w ruchu, przez co ich mięso jest znacznie chudsze niż zwykłych, hodowlanych brojlerów. Poza tym Kurczaki Zagrodowe żywione są wyłącznie wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO, w skład której wchodzą zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy, niezbędne do prawidłowego rozwoju.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!