Newsello.pl

Kuchnia meksykańska w polskim wydaniu

Polacy ochoczo próbują egzotycznych smaków. W ostatnich latach wielką popularność zdobyła nad Wisłą kuchnia meksykańska oraz jej teksańska wersja, czyli tzw. Tex-Mex.
Kuchnia meksykańska w polskim wydaniu
Kuchnia meksykańska w polskim wydaniu

Oryginalne przepisy na potrawy zawierają wiele składników trudno dostępnych w Polsce, jednak można je łatwo zastąpić i przystosować do rodzimych warunków. Warto to zrobić, bo kuchnia meksykańska to niezwykłe kolory, ostrość i pyszny smak.

W rytmie Meksyku
Przy pierwszym kontakcie z daniami kuchni meksykańskiej zaskakuje ich wielobarwność. Intensywne kolory to efekt częstego stosowania świeżej kukurydzy, fasoli i papryki – przy czym ilość gatunków tych dwóch ostatnich warzyw w Meksyku przyprawia o zawrót głowy. Jeśli do tego dodamy fakt, iż tamtejsze dania obficie okrasza się świeżą, intensywnie zieloną kolendrą lub dekoruje limonkami, mamy gotową receptę na całą paletę barw na jednym talerzu. Oprócz kolorów uwagę każdego smakosza z pewnością przyciągnie niezwykła intensywność smaku potraw. Jest to zasługa uwielbienia mieszkańców Meksyku do aromatycznych przypraw – kolendry, kuminu, chilli.

Inspiruj się tortillą!
Piękne kolory i ostrość to cechy, które doskonale sprawdzą się na polskich stołach w lecie, zwłaszcza w sezonie grillowym. W przeniesieniu meksykańskich tradycji na polski grill pomoże tortilla, np. od Dane Cake. Słynny placek – w Meksyku przygotowywany z mąki kukurydzianej lub pszennej – to podstawa pysznych dań, takich jak quesadiila, burrito, chimichanga czy enchilada.

Meksyk po polsku
Przenosząc meksykańskie tradycje na polski grunt, można zacząć od czegoś dużo mniej skomplikowanego, za to lżejszego: zapiekanej tortilli z grillowanym kurczakiem i warzywami. Wystarczy ułożyć na placku pszennej tortilli Dan Cake świeżą sałatę, pomidory, cebulę i podpieczone na grillu kawałki mięsa z ulubionymi ziołami, a całość zapiec przez kilka minut na rozgrzanym wcześniej ruszcie. Zdrowe, lekkie, inspirowane Meksykiem danie jest gotowe w kilka minut! Innym prostym i smacznym pomysłem na meksykańską inspirację na polskim stole są nachos ze słynną salsą guacamole. Zgrillowaną i przyprószoną sproszkowanym chilli tortillę łamiemy na mniejsze, trójkątne kawałki. Zanurzamy je w sosie ze zgniecionego widelcem awokado zmieszanego ze świeżymi, poszatkowanymi pomidorami, cebulą, świeżą kolendrą oraz z sokiem z limonki i gotowe!

Gorące smaki Meksyku dodadzą smaku letniemu grillowaniu z bliskimi i poszerzą kulinarne horyzonty każdego smakosza.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również