Za sprawą globalizacji, nasze codzienne nawyki i ogólnoświatowe trendy żywieniowe, zmieniły się nie do poznania! Chociażby Dania chińskie zachwycają już ludzi na całym świecie – te niezwykle bogate w smaki kompozycje to dla wielu ulubiony rodzaj jedzenia, który jednak nie zawsze jest w zasięgu ręki... jednak to może się zmienić! Czas wypróbować oryginalne przepisy kuchni chińskiej przygotowane przez House of Asia!
Rozgrzewająca miska na wilczy głód
Składniki
- 2 cm kawałek imbiru wielkości kciuka, drobno posiekany;
- 2 cebule dymki, zielona część pokrojona w 2 cm kawałki;
- 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki;
- 200 g polędwiczki wieprzowej, oczyszczonej z włókien i pokrojonej na jak najcieńsze plastry;
- 2 łyżki oleju do smażenia;
- Marynata do mięsa;
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego;
- 2 łyżki wermutu (opcjonalnie);
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu;
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Sos
- 1 łyżeczka czarnego octu ryżowego;
- 1 łyżeczka sosu śliwkowego;
- 1 łyżka sosu Hoisin;
- 1 łyżka sosu chili z imbirem;
Przygotowanie
- Zagotuj w garnku wodę, dodaj brokuły i gotuj przez 2 minuty. Następnie odcedź i od razu przelej zimną wodą, do momentu gdy będą całkowicie zimne. Odstaw.
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce i dołóż mięso. Dokładnie wymieszaj.
- Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce.
- Rozgrzej olej na mocnym ogniu. Dodaj imbir i dymkę, smaż przez 1 minutę.
- Dodaj polędwiczkę z marynatą i zamieszaj. Dodaj brokuły, polej sosem i doprowadź do wrzenia. Smaż mieszając przez kolejne 2 minuty.
- Podawaj w misce posypane dymką.
Makaron chow mein z kurczakiem
Składniki
- 200 g mięsa z uda kurczaka, pokrojonego w paski o szerokości 1 cm;
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego;
- 125 g makaronu Chow Mein;
- 3 łyżki oleju do woka;
- 2 cm kawałek imbiru, drobno posiekany;
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane;
- 200 g słodkiej papryki, pokrojonej w paski o szerokości 1 cm;
- 3 łyżki sosu z czarnym pieprzem;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 pęczek cebuli dymki, pokrojony w kawałki o długości 3 cm, do dekoracji;
- 1 łyżka białego sezamu;
- 100 g kiełków fasoli mung.
Sposób przygotowania
- Umieść kurczaka w miseczce i zalej łyżką sosu sojowego. Wymieszaj i odstaw.
- Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw.
- Rozgrzej wok, wlej olej i poczekaj aż się rozgrzeje. Przesmaż czosnek i imbir mieszając około 1 minutę.
- Na patelnię dodaj mięso, zamieszaj i smaż przez około 5. minut, do momentu kiedy mięso będzie usmażone.
- Dodaj paprykę, sos z czarnego pieprzu, łyżkę sosu sojowego oraz cukier i kiełki. Smaż przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
- Podawaj udekorowane dymką i posypane sezamem.
Wieprzowina z warzywami na ostro
Składniki
- 2 łyżki oleju;
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane;
- 2 marchewki, pokrojone w słupki wielkości zapałki;
- 2 czerwone cebule, pokrojone w piórka o grubości 1 cm;
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki;
- 1 łyżka sosu Sambal Oelek;
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego;
- 100 g młodego szpinaku;
- 1 łyżeczka białego sezamu.
Przygotowanie
- Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek i chwilę smaż, aż do uwolnienia aromatu.
- Na patelnię dodaj marchew i cebulę, smaż dalej mieszając przez około 1 minutę.
- Dodaj mięso mielone i smaż aż się zarumieni.
- Dodaj sos sojowy i Sambal Oelek i wymieszaj.
- Dodaj szpinak i delikatnie zamieszaj. Podawaj posypane sezamem.
Klopsiki Babci Pang
Składniki
- 500 g mielonego mięsa indyka;
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego;
- 100 g kalarepy, pokrojonej w 5 mm kostkę;
- 1 jajko;
- 2 łyżki wermutu (opcjonalnie);
- 1 cebula dymka, drobno pokrojona;
- 1 łyżka drobno posiekanego imbiru;
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia klopsików;
- 2 łyżki oleju;
- 1/2 dużej kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski o szerokości 3 cm;
- 500 ml wody;
- 1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie
- W misce wymieszaj mięso, sos sojowy, kalarepę, jajko, wermut (opcjonalnie), dymkę, imbir. Ukształtuj klopsiki. Obtocz je w mące ziemniaczanej.
- Wyłóż dno dużego garnka o grubym dnie lub brytfanny pokrojonymi liśćmi kapusty.
- Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż klopsiki ze wszystkich stron.
- Przenieś delikatnie klopsiki na kapustę.
- W rondelku wymieszaj wodę, sos sojowy i cukier, zagotuj.
- Przelej płyn do garnka z klopsikami. Zmniejsz gaz, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny. Jeśli płyn odparuje dodaj wody.
- Podawaj klopsiki na liściach kapusty polane sosem. Doskonale smakuje z ryżem jaśminowym.
Kurczak miodowy
Składniki
- 2 łodygi dymki, drobno pokrojone;
- 2 cm kawałek imbiru, drobno pokrojony;
- 2 łyżki oleju do smażenia;
- 4 uda kurczaka bez kości i skóry, każde pokrojone na 4 części;
- 1 łyżeczka białego sezamu do dekoracji;
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu do podania;
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego;
- 120 ml wermutu lub 100 ml wody z 1 łyżką cukru brązowego;
- 2 łyżki sosu czosnkowego z miodem.
Przygotowanie
- W misce wymieszaj sos sojowy, wermut lub wodę z cukrem i sos czosnkowy. Odstaw.
- Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż 1 dymkę i imbir.
- Dodaj kurczaka i smaż, aż się zarumieni.
- Dodaj składniki sosu i wymieszaj. Smaż, aż sos się zagęści. Zdejmij z ognia i dodaj olej z prażonego sezamu. Wymieszaj.
- Podawaj posypane dymką i sezamem.
Dodatkowo polecamy
- Sos sojowy bezglutenowy, House of Asia, cena 4,99 zł
- Olej z prażonego sezamu, House of Asia, cena 11,99 zł
- Sos Chilli z imbirem, House of Asia, cena 8,49 zł
- Sos Sambal Oelek, House of Asia, cena 8,79 zł
- Sos czosnkowy z miodem, House of Asia, cena 10,99 zł
- Makaron Chow Mein, House of Asia, cena 7,30 zł
Po więcej ciekawych informacji o kuchni azjatyckiej zapraszamy na oficjalną stronę internetową firmy House of Asia.