Newsello.pl

Kuchnia chińska – 5 przepisów dla szukających kulinarnych inspiracji!

Świat pełen jest niezwykłych smaków i przepysznych potraw. Jedną z aktualnie najpopularniejszych kuchni świata jest kuchnia azjatycka, pełna niezwykłych aromatów i składników. Dowiedz się, jak przygotować 5 wspaniałych chińskich dań!
Kuchnia chińska – 5 przepisów dla szukających kulinarnych inspiracji!
Kuchnia chińska – 5 przepisów dla szukających kulinarnych inspiracji!

Za sprawą globalizacji, nasze codzienne nawyki i ogólnoświatowe trendy żywieniowe, zmieniły się nie do poznania! Chociażby Dania chińskie zachwycają już ludzi na całym świecie – te niezwykle bogate w smaki kompozycje to dla wielu ulubiony rodzaj jedzenia, który jednak nie zawsze jest w zasięgu ręki... jednak to może się zmienić! Czas wypróbować oryginalne przepisy kuchni chińskiej przygotowane przez House of Asia!

Rozgrzewająca miska na wilczy głód

Składniki

  • 2 cm kawałek imbiru wielkości kciuka, drobno posiekany;
  • 2 cebule dymki, zielona część pokrojona w 2 cm kawałki;
  • 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki;
  • 200 g polędwiczki wieprzowej, oczyszczonej z włókien i pokrojonej na jak najcieńsze plastry;
  • 2 łyżki oleju do smażenia;
  • Marynata do mięsa;
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego;
  • 2 łyżki wermutu (opcjonalnie);
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu;
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Sos

  • 1 łyżeczka czarnego octu ryżowego;
  • 1 łyżeczka sosu śliwkowego;
  • 1 łyżka sosu Hoisin;
  • 1 łyżka sosu chili z imbirem;

Przygotowanie

  1. Zagotuj w garnku wodę, dodaj brokuły i gotuj przez 2 minuty. Następnie odcedź i od razu przelej zimną wodą, do momentu gdy będą całkowicie zimne. Odstaw.
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce i dołóż mięso. Dokładnie wymieszaj.
  3. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce.
  4. Rozgrzej olej na mocnym ogniu. Dodaj imbir i dymkę, smaż przez 1 minutę.
  5. Dodaj polędwiczkę z marynatą i zamieszaj. Dodaj brokuły, polej sosem i doprowadź do wrzenia. Smaż mieszając przez kolejne 2 minuty.
  6. Podawaj w misce posypane dymką.

Makaron chow mein z kurczakiem

Składniki

  • 200 g mięsa z uda kurczaka, pokrojonego w paski o szerokości 1 cm;
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego;
  • 125 g makaronu Chow Mein;
  • 3 łyżki oleju do woka;
  • 2 cm kawałek imbiru, drobno posiekany;
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane;
  • 200 g słodkiej papryki, pokrojonej w paski o szerokości 1 cm;
  • 3 łyżki sosu z czarnym pieprzem;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1 pęczek cebuli dymki, pokrojony w kawałki o długości 3 cm, do dekoracji;
  • 1 łyżka białego sezamu;
  • 100 g kiełków fasoli mung.

Sposób przygotowania

  1. Umieść kurczaka w miseczce i zalej łyżką sosu sojowego. Wymieszaj i odstaw.
  2. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw.
  3. Rozgrzej wok, wlej olej i poczekaj aż się rozgrzeje. Przesmaż czosnek i imbir mieszając około 1 minutę.
  4. Na patelnię dodaj mięso, zamieszaj i smaż przez około 5. minut, do momentu kiedy mięso będzie usmażone.
  5. Dodaj paprykę, sos z czarnego pieprzu, łyżkę sosu sojowego oraz cukier i kiełki. Smaż przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
  6. Podawaj udekorowane dymką i posypane sezamem.

Wieprzowina z warzywami na ostro

Składniki

  • 2 łyżki oleju;
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane;
  • 2 marchewki, pokrojone w słupki wielkości zapałki;
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w piórka o grubości 1 cm;
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki;
  • 1 łyżka sosu Sambal Oelek;
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego;
  • 100 g młodego szpinaku;
  • 1 łyżeczka białego sezamu.

Przygotowanie

  1. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek i chwilę smaż, aż do uwolnienia aromatu.
  2. Na patelnię dodaj marchew i cebulę, smaż dalej mieszając przez około 1 minutę.
  3. Dodaj mięso mielone i smaż aż się zarumieni.
  4. Dodaj sos sojowy i Sambal Oelek i wymieszaj.
  5. Dodaj szpinak i delikatnie zamieszaj. Podawaj posypane sezamem.

Klopsiki Babci Pang

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa indyka;
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego;
  • 100 g kalarepy, pokrojonej w 5 mm kostkę;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki wermutu (opcjonalnie);
  • 1 cebula dymka, drobno pokrojona;
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru;
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia klopsików;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1/2 dużej kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski o szerokości 3 cm;
  • 500 ml wody;
  • 1 łyżeczka cukru.

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj mięso, sos sojowy, kalarepę, jajko, wermut (opcjonalnie), dymkę, imbir. Ukształtuj klopsiki. Obtocz je w mące ziemniaczanej.
  2. Wyłóż dno dużego garnka o grubym dnie lub brytfanny pokrojonymi liśćmi kapusty.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż klopsiki ze wszystkich stron.
  4. Przenieś delikatnie klopsiki na kapustę.
  5. W rondelku wymieszaj wodę, sos sojowy i cukier, zagotuj.
  6. Przelej płyn do garnka z klopsikami. Zmniejsz gaz, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny. Jeśli płyn odparuje dodaj wody.
  7. Podawaj klopsiki na liściach kapusty polane sosem. Doskonale smakuje z ryżem jaśminowym.

Kurczak miodowy

Składniki

  • 2 łodygi dymki, drobno pokrojone;
  • 2 cm kawałek imbiru, drobno pokrojony;
  • 2 łyżki oleju do smażenia;
  • 4 uda kurczaka bez kości i skóry, każde pokrojone na 4 części;
  • 1 łyżeczka białego sezamu do dekoracji;
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu do podania;
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego;
  • 120 ml wermutu lub 100 ml wody z 1 łyżką cukru brązowego;
  • 2 łyżki sosu czosnkowego z miodem.

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj sos sojowy, wermut lub wodę z cukrem i sos czosnkowy. Odstaw.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż 1 dymkę i imbir.
  3. Dodaj kurczaka i smaż, aż się zarumieni.
  4. Dodaj składniki sosu i wymieszaj. Smaż, aż sos się zagęści. Zdejmij z ognia i dodaj olej z prażonego sezamu. Wymieszaj.
  5. Podawaj posypane dymką i sezamem.

Dodatkowo polecamy

  • Sos sojowy bezglutenowy, House of Asia, cena 4,99 zł
  • Olej z prażonego sezamu, House of Asia, cena 11,99 zł
  • Sos Chilli z imbirem, House of Asia, cena 8,49 zł
  • Sos Sambal Oelek, House of Asia, cena 8,79 zł
  • Sos czosnkowy z miodem, House of Asia, cena 10,99 zł
  • Makaron Chow Mein, House of Asia, cena 7,30 zł

Po więcej ciekawych informacji o kuchni azjatyckiej zapraszamy na oficjalną stronę internetową firmy House of Asia.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również