W naszych kuchniach powstają różne potrawy, zarówno spożywane codziennie, jak i podczas uroczystych spotkań w gronie najbliższych. Przygotowujemy w nich jedno i wielodaniowe posiłki, do szybkiej konsumpcji oraz trwającej nierzadko wiele godzin degustacji. Jednak bez względu na przeznaczenie poszczególnych dań na pewno łatwiej i przyjemniej przyrządzać je mając do dyspozycji bogaty i funkcjonalny warsztat. Nie może zabraknąć w nim praktycznych garnków, patelni, pojemników spożywczych i drobnych elementów takich jak deski, noże, zestawy nierdzewne czy akcesoria silikonowe. Wszystkie mają nam pomóc w sprawnym przygotowaniu posiłków. Powinny być wyposażone w użyteczne rozwiązania ułatwiające pracę i wygodne w użyciu. Ogromną zaletą naczyń i akcesoriów jest ich estetyczny wygląd, który sprawia, że nawet najbardziej żmudne czynności mogą dostarczyć wiele radości i satysfakcji.
Do najważniejszych elementów każdego kuchennego warsztatu należą garnki i patelnie. Stalowe, ceramiczne, emaliowane, z przykrywami lub bez, w stonowanych, spokojnych kolorach lub żywych wiosennych barwach nadają wyraz aranżacjom pomieszczeń i są gwarancją doskonałego smaku i atrakcyjnego wyglądu naszych potraw.
Interesującą propozycją do nowoczesnej kuchni jest niezwykle elegancka kolekcja Royal marki Galicja. Patelnie i garnki posiadają solidne grube ścianki i dno, które wraz z wewnętrzną powierzchnią pokryte jest nieprzywieralną powłoką zapewniającą wygodę użytkowania. Przeznaczone są do wszystkich rodzajów kuchenek, także indukcyjnych.
Estetyka i uniwersalny charakter
Któż z nas nie docenia wysokiej jakości garnków, w których potrawy zachowują swój naturalny aromat, nie przypalają się i znakomicie smakują, a dodatkowo podczas gotowania szykownie się prezentują. Garnki Royal to połączenie eleganckiej linii wzorniczej ze wspaniałymi zaletami użytkowymi. Ich charakterystyczną cechą są ergonomiczne, powlekane czarnym silikonem uchwyty, które znajdują się również na funkcjonalnych i dekoracyjnych pokrywach szklanych. W kolekcji dostępne są garnki w trzech pojemnościach: 1,7 l, 2,5 l i 5,5 l, co sprawia, że bez trudu skompletujemy zestaw do różnych potraw dla wybranej liczby osób. Czarna barwa jest modna i elegancka, dlatego garnki stanowią wyjątkową ozdobę kuchni, a przygotowane w nich wielokolorowe dania wyglądają naprawdę doskonale.
Niezastąpione w nowoczesnej kuchni
Ładne, wykonane z najlepszych materiałów patelnie Royal świetnie sprawdzają się przy przygotowywaniu rozmaitych posiłków. Ich dno oraz powierzchnię wewnętrzną pokrywa nieprzywieralna powłoka Dyflon, dzięki której z łatwością wyjmiemy nasze potrawy. Natomiast grube ścianki i dno akumulujące ciepło pozwolą na szybkie ich przyrządzenie. W linii znajdziemy bogaty zestaw patelni standardowych, głębokich i do naleśników o średnicy od 18 do 30 cm. Wszystkie posiadają wygodną w użyciu rączkę powlekaną silikonem. W standardowych usmażymy potrawy warzywne i mięsne, w patelniach głębokich powstaną pyszne gulasze i posiłki jednodaniowe na każdą okazję, zaś w patelniach do naleśników znakomite przysmaki uwielbiane zwłaszcza przez najmłodszych członków rodziny.
Patelnie wraz z garnkami należącymi do tej samej kolekcji tworzą wspaniałą kompozycję zachwycającą estetyką, pięknym wykończeniem i wysokiej jakości materiałami. Modna, uniwersalna barwa linii umożliwia dobranie kuchennych akcesoriów, które wraz z kolekcją Royal stanowi piękną dekorację nowoczesnej kuchni.
Pieczony pstrąg z ziemniakami z linią Royal (przepis: Galicja)
Składniki:
- 2 pstrągi świeże (wypatroszone);
- 1 cytryna;
- 2 łyżki masła;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżeczki octu;
- 2 gałązki świeżego rozmarynu;
- 3 gałązki świeżej natki pietruszki;
- 2 cebule;
- oliwa;
- sól, pieprz kolorowy, kminek, tymianek.
Przygotowanie:
Ziemniaki, umyć, obrać, większe pokroić na kawałki. Włożyć do garnka z osoloną, zimną wodą, gotować do momentu aż woda zawrze, następnie odcedzić. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w przyprawach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Pstrągi umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem. Masło rozetrzeć z natką pietruszki i czosnkiem, wraz z plastrami cytryny włożyć do środka pstrąga. Cebulę pokroić na grubsze kawałki. Do pieczonych ziemniaków dołożyć przygotowanego pstrąga wraz z cebulą i piec jeszcze ok. 20 minut.