Newsello.pl

Koncentrat grzybowej od Krakusa - sprytny sposób na udane święta

Poznaj przepis na szybką wigilijną zupa grzybową z topinamburem oraz pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym.
Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym
Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym

Wkrótce czekają nas przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Zanim zasiądziemy przy suto zastawionym stole, musimy spędzić sporo czasu na ucieraniu ciast, krojeniu warzyw czy lepieniu pierogów. W tym gorącym okresie liczy się każda minuta. Jednocześnie zależy nam, by wszystko smakowało doskonale. Dlatego warto sięgnąć po najnowszą propozycję marki Krakus – koncentrat grzybowej. To sprytny sposób na znakomitą grzybową zupę lub sos. Jest bez konserwantów i sztucznych dodatków, co zapewnia doskonały smak potrawy, a jego a płynna forma – wygodę i szybkość przygotowania posiłków.

Na Święta Bożego Narodzenia czekamy cały rok. Ich atmosfera jest niepowtarzalna. Tworzą ją nie tylko prezenty pod choinką, ale także rodzinne spotkania oraz zapach i smak pysznych potraw, z których wiele pojawia się na stole tylko w tych wyjątkowych dniach. Barszcz, makowiec czy karp są obowiązkowe. Ale nie tylko. Święta nie mogą się obejść także bez potraw z grzybami. Pracowicie lepimy więc uszka i przygotowujemy łazanki z kapustą i grzybami, a na stole obok barszczu często staje także grzybowa zupa.

Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem

Składniki (4 porcje):

• 2 butelki koncentratu Grzybowej Krakus
• 1,5 litra bulionu warzywnego
• 1 średnia szalotka
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka mąki pszennej
• 150 ml śmietany do zup
• 2 średnie bulwy topinamburu
• 3 łyżki oleju
• świeży tymianek
• czerwony pieprz

Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając, smaż do lekkiego zarumienienia mąki.
Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.


Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym

Ciasto:
• 350 g mąki pszennej
• jajko
• 1/3 szklanki ciepłej wody
• 2 łyżki oleju
Farsz:
• 200 g kaszy gryczanej
• mała czerwona cebula
• łyżka oleju
• pęczek natki pietruszki
• pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
• sól
• pieprz

Sos grzybowy:
• Koncentrat Grzybowej Krakus
• mała cebula
• łyżka oleju
• 2 liście laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• duża łyżka śmietany 18%
Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy
i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy Koncentrat Grzybowej Krakus i dusimy 5 minut. Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy. Pierogi podajemy z sosem grzybowym.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również