O ile do pisania wierszy czy komponowania piosenek talent jest niezbędny, to do gotowania – wystarczą dobre chęci i trochę kreatywności.
Uczucie w formie gadżetów
Walentynki to prawdziwe święto miłości, które jest z nami od dawna. Już nasi przodkowie celebrowali ten dzień obdarowując się nawzajem drobnymi upominkami. Popkultura szybko zainteresowała się tematem dnia zakochanych – dosłownie na każdym kroku możemy spotkać gadżety w postaci kubków, poduszek czy czekoladek w kształcie serca w klasycznym, czerwonym kolorze. Kiedy takie ozdoby atakują nas z każdej strony, mamy poczucie, że to co ofiarujemy bliskiej osobie, jest pozbawione jakiejkolwiek oryginalności. I trochę w tym prawdy.
Oryginalność tkwi w prostocie
Przypomnijmy sobie, w jaki sposób reagujemy w sytuacji, kiedy ktoś obdaruje nas własnoręcznie wykonanym prezentem. Widzimy w tym ogromny wkład, trud i poświęcenie, a przede wszystkim serce, które przecież jest symbolem miłości! Zastanawiając się nad tym, co powinniśmy podarować komuś, na kim nam wyjątkowo zależy, zrezygnujmy z gadżetów wypełniających sklepy po brzegi – możemy je potraktować jako dodatek.
Przez żołądek do serca
Na przysłowiowe główne danie zorganizujmy coś od siebie: ręcznie wykonaną kartkę, wiersz, a najlepiej popiszmy się swoimi zdolnościami kucharskimi. Nawet jeżeli wydaje nam się, że kuchenne zmagania nie są dla nas, bo brakuje nam talentu, warto chociaż spróbować – w takim dniu nasza walentynka wybaczy nam każde drobne niedociągnięcie. – Gotowanie, wbrew obiegowej opinii, nie jest trudne. A tak wyjątkowy dzień jakim są Walentynki to dobra okazja do tego, aby spędzić w kuchni odrobinę więcej czasu. Jeżeli obawiamy się o swoje zdolności kulinarne, wybierzmy proste dania, które składają się z niewielu składników. Jednak pamiętajmy, że to właśnie one grają kluczową rolę. Bez dobrych jakościowo produktów nie stworzymy smacznych potraw, np. do tych przygotowywanych z dodatkiem żółtego sera użyjmy takiego, który podkreśli ich walory smakowe. Pamiętajmy, że sery niskiej jakości bardzo często podczas obróbki termicznej wytwarzają nieprzyjemny zapach. Świetnie do zapiekania sprawdzi się, np. ser Gouda lub Edamski MSM Mońki – oba dobrze się topią i ciągną – mówi Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Jako danie główne, którym mamy szansę oczarować drugą osobę, proponujemy quiche w kształcie… serca!
Quiche szpinakowe w kształcie serca
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Farsz:
- 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 żółtko
- 50 ml śmietanki słodkiej 18%
- 200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!