Zgodnie z tradycją w czasie karnawału bawimy się i ucztujemy bez ograniczeń. W tym okresie także chętniej niż zwykle zapraszamy przyjaciół do siebie na wspólne przyjęcia. Przygotowując domową imprezę, powinniśmy pamiętać o przyrządzeniu pysznego menu, które uświetni każde karnawałowe spotkanie. Do wypróbowania przepisów na wyśmienite przekąski, które zachwycą naszych gości, zachęca marka WINIARY.
Na dobry początek proponujemy wytrawne, kruche babeczki z pieczarkami podsmażanymi na maśle z cebulą i doprawionymi Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Przygotowanie tej pysznej przekąski zaczynamy od ciasta - mąkę, masło i żółtka łączymy i dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody. Następnie zagniecione ciasto chłodzimy w lodówce przez 10 minut.
W międzyczasie oczyszczone pieczarki (500g) i obraną cebulę (1 sztukę) kroimy w drobną kostkę, mieszamy je razem i doprawiamy Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Tak przygotowane warzywa smażymy na maśle przez ok. 15 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je cienko. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i wylepiamy je wykrojonymi z ciasta krążkami. Babeczki pieczemy około 15 minut w rozgrzanym do 180ºC piekarniku. Następnie upieczone i wystudzone babeczki napełniamy farszem i gotowe!
Przekąskę możemy serwować na ciepło i na zimno, np. z filiżanką barszczu czerwonego przygotowanego z Barszczem czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY. W ten prosty sposób przygotujemy przystawkę, w której z pewnością zasmakuje każdy gość.
Doskonałym pomysłem na pyszną przekąskę dla znajomych na domowym przyjęciu będą także ruloniki z szynki z sosem jogurtowo-chrzanowym. Aby przygotować tę szybką i prostą przystawkę, wystarczy umyte i oczyszczone wcześniej jabłko i seler zetrzeć na tarce oraz skropić je sokiem z cytryny. Następnie dodać Sos chrzanowy WINIARY, doprawić pastę solą, pieprzem i cukrem oraz dokładnie wymieszać.
Kolejnym krokiem jest nadziewanie plastrów szynki porcjami pasty selerowej i zawijanie jej w ruloniki. Następnie Sos chrzanowy WINIARY mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą oraz cukrem. Tak przygotowany sos nada rulonikom wspaniałego smaku, a do dekoracji możemy użyć natki pietruszki. Roladki z szynki podane z chlebem lub jako samodzielna przekąska z pewnością okażą się strzałem w dziesiątkę na każdym karnawałowym spotkaniu!
Na domowym przyjęciu w gronie znajomych i przyjaciół nie może zabraknąć także sałatki! W czasie karnawałowej zabawy najlepiej sprawdzi się pożywna przystawka z kurczakiem, czyli popularny gyros. Aby przygotować ten przysmak, należy pokroić w kostkę 3 filety z kurczaka. Następnie obieramy i siekamy cebulę.
Mięso oprószamy Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, papryką, pieprzem, oregano i niewielką ilością oleju. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Kapustę pekińską szatkujemy i posypujemy solą na 1 godzinę przed podaniem. Ogórki i pomidory kroimy w kostkę. Filety z kurczaka z cebulą smażymy na rozgrzanej patelni przez 10-15 minut. W naczyniu układamy warstwami: mięso, ogórki, pomidory, kukurydzę i dodajemy Majonez Dekoracyjny WINIARY. Pyszną sałatkę podajemy w salaterkach i posypujemy kapustą pekińską. Smacznego!
Więcej przepisów na karnawałowe przystawki, którymi zachwycimy naszych gości, znajdziemy na stronie www.winiary.pl.
Sos chrzanowy WINIARY – doskonale sprawdzi się, jako dodatek do jaj, ryb, mięs czy pasztetów. Wzbogaci smak ulubionych przystawek i kanapek.
Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY – to niezastąpiony składnik marynat do mięs i sosów sałatkowych. Świetnie sprawdza się też w podkreśleniu smaku zup oraz wielu rodzajów przystawek.
Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY – unikalna kompozycja polskich buraków, czosnku, cebuli, ziół, przypraw i innych składników gwarantuje doskonały smak, idealne doprawienie i intensywny kolor ulubionego, czerwonego barszczu.
Majonez Dekoracyjny WINIARY – jego wyjątkowy smak, doskonała jakość oraz kremowa konsystencja zdobyła serca wielu Polaków. Majonez Dekoracyjny WINIARY od lat jest najczęściej wybieranym majonezem w naszym kraju. Doskonały do wszelkiego rodzaju przekąsek, sałatek oraz dipów.