Bazujące na tradycyjnych i dobrze znanych przepisach dania kuchni polskiej niezmiennie goszczą na naszych stołach i z zadowoleniem przyjmowane są przez wszystkich domowników. Przepisy na tradycyjne polskie potrawy, choć wydawać by się mogło, iż identyczne w każdej książce kucharskiej, tak naprawdę potrafią być bardzo zróżnicowane. Nie powinno to jednak dziwić, gdyż kuchnia nieustannie ewoluuje, a my zainspirowani konkretnymi przepisami poszukujemy własnych sposobów na nadanie potrawom niepowtarzalnego charakteru.
Kuchnia ze szczyptą nowoczesności
Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, iż nieustannie poszukujemy nowych smaków, podróżujemy i kosztujemy nieznanych nam dotychczas dań. Wszystkie te czynniki znajdują następnie odzwierciedlenie w naszych kuchennych poczynaniach. Znane od pokoleń receptury modyfikujemy i dostosowujemy do preferencji swoich i domowników.
Jesienne menu
Wśród kulinarnych propozycji na jesienne dni prym wiodą sycące zupy. Te łatwe i szybkie w przygotowaniu potrawy rozgrzewają organizm i dostarczają mu potrzebnej energii, której spadek możemy odczuwać w deszczowe i chłodne dni. Do tych najczęściej królujących na naszych stołach należą zupa dyniowa, grzybowa, jarzynowa oraz klasyczna ziemniaczana z kiełbasą. Ta ostatnia to propozycja, która w szczególności przypadnie do gustu wszystkim koneserom dobrej jakości wyrobów mięsnych.
Zupa ziemniaczana z kiełbasą Polską z Kociewskiej Wędzarni Ekstra i kurkami
Składniki:
- 300 g kiełbasy Polskiej z Kociewskiej Wędzarni Ekstra firmy Gzella
- 200 g kości wędzonych wieprzowych
- 2 średnie marchewki
- 1/3 średniej wielkości selera
- 1 średniej wielkości pietruszka
- ok. 2 ½ litra wody
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 100 g kurek świeżych lub mrożonych
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól do smaku
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą włożyć kości, liść laurowy i ziele angielskie. Posolić i gotować ok. 40 minut. Po 20 minutach dodać umyte i pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę i seler. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować osobno. Połowę ugotowanych ziemniaków zmiksować i razem z pozostałymi dodać do zupy. Kiełbasę pokroić w centymetrowe plasterki i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili mąkę. Całość jeszcze chwilę podsmażać. Gdy wszystkie składniki będą miały złoty kolor – dodać do zupy. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sparzone kurki (wcześniej wrzucić do wrzątku na jedną minutę) oraz wszystkie przyprawy do smaku. Całość zagotować. Warto odczekać około pół godziny, aby smaki dobrze się połączyły. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Smacznego!