Newsello.pl

Jeden produkt - wiele zastosowań. Sprawdź!

Akcesoriów i rzeczy niezbędnych, bez których nie wyobrażamy sobie wykonywania naszych codziennych domowych obowiązków jest mnóstwo. Poznaj triki z ich zastosowaniem od Jana Niezbędnego.
Jeden produkt - wiele zastosowań. Wypróbuj je!
Jeden produkt - wiele zastosowań. Wypróbuj je!

Nie każdy ma świadomość, że czasami pozornie dobrze znane produkty, mogą kryć w sobie wiele niestandardowych zastosowań!

Gotujesz i osobiście zajmujesz się domowymi porządkami? Jeśli tak, to z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę z podstawowych funkcji i możliwości: folii do żywności, zmywaka kuchennego czy ściereczek na rolce. Produkty te sprawiają, że wiele czynności idzie nam sprawniej i łatwiej. Jan Niezbędny każdego dnia dba o to, aby usprawniać wykonywanie domowych obowiązków. Zapoznaj się z jego poradami, zobacz jakie produkty warto mieć zawsze pod ręką i poznaj ich nietypowe zastosowanie. Dzięki tym sprytnym patentom znacznie ułatwisz sobie życie i zaoszczędzisz czas.

1. Folia do żywości, to jeden z tych produktów, które są zawsze potrzebne! Przykryjesz nią żywność, aby nie obsychała, możesz w niej przechowywać wędliny czy ciasta. Ale czy wiesz, że możesz ją również wykorzystać do przygotowaniu jajka w koszulce czy utrzymania czystości na kuchennych szafkach?

•    Jajko w koszulce. Wyłóż małą filiżankę folią, a jej wewnętrzną stronę nasmaruj oliwą. Wlej jajko i szczelnie zwiąż folię. Tak przygotowane jajko wrzuć na ok. 3 min do gotującej wody. Po wyjęciu białko będzie ścięte, a żółtko płynne. Gotowe!
•    Porządek musi być. Rozwiń folię i rozłóż ją na górnych partiach szafek kuchennych. W ten sposób kurz
i tłusty osad będzie zbierał się na folii, a nie bezpośrednio na szafkach. Kiedy nadejdzie czas gruntowych porządków po prostu zdejmij zabrudzoną folię i połóż nową. Szafki będą czyste, a Ty zaoszczędzisz czas który trzeba by przeznaczyć na ich czyszczenie.

Jan Niezbędny poleca: folię do żywności EASY. Rozciągliwa, wytrzymała, a do tego możemy ją oderwać palcami w dowolnym miejscu bez konieczności stosowania nożyka.

2. Zmywak, każdy z nas posiada przy kuchennym zlewie przynajmniej jedną sztukę. Do czego jeszcze może nam się przydać?

• Ratunek dla kwiatów. Wykorzystaj gąbkę do regulowania wilgotności gleby w doniczce. Ustawienie kwiatka w mocno nasłonecznionym miejscu, może powodować szybsze wysychanie ziemi, wtedy też roślina narażona jest na przesuszenie. Na dnie doniczki umieść kawałki gąbki, które zadziałają jak zbiornik na wodę.
• Kolorowe pisanki. Ugotuj kilka jajek na twardo, zaopatrz się w farby akrylowe i gąbeczkę. Do kubka wlej odrobinę letniej wody, zanurz w niej zmywak, odsącz go, a następnie zamocz w farbie. Następnie delikatnie przykładając do jajka, stwórz piękne, różnokolorowe wzory. Szybko i kreatywnie.

Jan Niezbędny poleca: 5 – sztukowy zmywak kuchenny wykonany z gąbki o zwiększonej chłonności i wytrzymałości. Duży rozmiar zapewnia wygodę i efektywność użytkowania. Możesz też sięgnąć po delikatny zmywak celulozowy. Idealny do zmywania naczyń, szkła i innych wrażliwych na zarysowanie powierzchni.

3. Folia aluminiowa, właściwie powinna nazywać się „uniwersalna”. Oprócz standardowego zastosowania do pakowania żywności, można nią przykryć potrawę w piekarniku, aby nie była zbyt sucha, lub na patelni, aby zapiekła się od góry. Przykryte folią dania są dłużej ciepłe. Ale co jeszcze?

•    Ostrzenie nożyczek. Wystarczy kilkanaście razy przeciąć nożyczkami złożony na pół arkusz folii aluminiowej. To bardzo szybko i skutecznie je naostrzy!
•    Trudne zabrudzenia. Aby pozbyć się przypalonych resztek jedzenia z naczyń żaroodpornych czy garnków zamiast gąbki lub druciaka użyj w tym celu zwiniętej w kulkę folii aluminiowej! Jest na tyle miękka, że nie porysuje czyszczonej powierzchni, ale szybko upora się z zabrudzeniami.

Jan Niezbędny poleca: folię aluminiową (20 m). Wyjątkowo mocna i wydajna, nie pęka i nie kruszy się podczas użytkowania. Świetnie sprawdza się także podczas grillowania, duszenia i zamrażania produktów.

4. Ściereczki, doskonałe do wycierania na mokro i sucho. W kuchni są po prostu niezbędne do wyczyszczenia stołu, blatu, zlewu czy kuchenki. Oszczędność i komfort w jednym!

•    Do schładzania napojów. Zmocz ściereczkę i owiń ją wokół butelki, następnie umieść ją w zamrażarce – wystarczy kilka minut, a płyn będzie dobrze schłodzony.
•    Stop zniszczeniom. Przed wstawieniem do szafki żeliwnych garnków czy patelni, przełóż je ścierkami. Ten prosty zabieg uchroni je przed zniszczeniem i zarysowaniem.
•    Świeżość na dłużej. Wyłóż ściereczkami szufladę lodówki w której przechowywane są warzywa i owoce. Będą wchłaniały wilgoć, dzięki czemu produkty dłużej pozostaną świeże.

Jan Niezbędny poleca: ściereczki na rolce (50 sztuk) są bardzo chłonne, miękkie i delikatne. Doskonałe przy porządkach w kuchni i łazience. Idealnie nadają się również do czyszczenia butów, wycierania kwiatów, sanitariatów czy sprzątania w samochodzie.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również