Newsello.pl

Jak grillują Polacy?

Wielkimi krokami zbliża się sezon grillowy, czyli okres na który czeka każdy Polak. Nadchodząca majówka jest doskonałą okazją aby go rozpocząć.
Jak grillują Polacy?
Jak grillują Polacy?

Grillujemy wszystko i wszędzie – ważne, aby dopisała pogoda oraz towarzystwo. Skąd takie zamiłowanie rodaków do grillowania i co najczęściej pojawia się na ruszcie?

Grill to nie tylko pomysł na obiad czy kolację. Grono Polaków uważa, że to idealna okazja do spotkania się z przyjaciółmi, czy rodziną i spędzenia wolnego czasu na łonie natury. W większości, grillowaniem zajmują się mężczyźni – jest ich aż 70%, kiedy tylko 30% kobiet zajmuje się obowiązkami około grillowymi.

Choć jedzenie nie jest najważniejszym powodem do spotkania na świeżym powietrzu, to jednak bez niego grillowanie nie jest możliwe. Podczas sezonu grillowego na ruszcie Polaków znajdzie się kiełbasa, która jest ulubioną potrawą grillową. Wybiera ją aż 30% badanych. Na drugim miejscu znalazła się chętnie marynowana karkówka (24%), oraz super food 2016 roku – czyli kaszanka (13%). Mniejszą popularnością cieszą się takie potrawy jak skrzydełka z kurczaka (10%), steki (9%), ryba (5%), warzywa (3%).

A co nasi rodacy najchętniej spożywają jako dodatek do dań z grilla? W tym temacie zdecydowanie rządzi keczup, a zaraz za nim musztarda – oba produkty wybiera ponad 50% ankietowanych. Wśród dodatków znalazło się również pieczywo. Okazuje się, że w okresie grillowym, Polacy chętnie sięgają po chleby tostowe. Dlaczego? - Chleby tostowe to w okresie grillowym idealny wybór dla konsumentów. Hermetycznie zapakowane, pokrojone na kromki, są bardzo wygodnym rozwiązaniem. Co więcej, nasz produkt nie zawiera konserwantów i przygotowany jest na naturalnym zakwasie. To odpowiedź firmy na potrzeby i oczekiwania konsumentów. – mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake Polonia. - Znamy gusta Polaków, dlatego w naszym asortymencie dostępnych jest 7 różnych rodzajów chleba tostowego, dopasowanych do różnorodnych upodobań smakowych. – dodaje Wiktor Kowalski.

W kwestii pieczywa, rodacy coraz częściej wybierają produkty tzw. „kuchni narodowych”. Do tego grona należą np. pity oraz tortille. - Niemałą popularnością cieszy się pieczywo do odpieku. W czasie majówki jego sprzedaż wzrasta o ok. 40%. Takie produkty są dodatkiem zarówno do warzyw i mięs z rusztu, jak i ziołowych dipów. – komentuje Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia,

Sezon grillowy sprawia, że niezmiennie, każdego roku jedna czwarta Polaków zasiada nad rusztem dwa, do trzech razy w miesiącu, a niemal tyle samo osób raz w miesiącu.

*Badanie zostało przeprowadzone przez TNS Polska w kwietniu 2015 na 1000 Polakach powyżej 15 lat

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również