Newsello.pl

Idealna przekąska na Sylwestra! - zaskocz znajomych

Inspirację może stanowić sałatka: lekka, zdrowa, a zarazem łatwa w przygotowaniu.
Sałatka z kiełbasą
Sałatka z kiełbasą

Sałatka z kiełbasą Kruchą Kmicica i karmelizowanymi orzechami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

▪ 150 g kiełbasy Kruchej Kmicica firmy Gzella
▪ 60 g orzechów włoskich
▪ 2 garście młodego szpinaku
▪ 2 garście rukoli
▪ 1 świeża gruszka
▪ 6 suszonych pomidorów z oleju
▪ 2 łyżki miodu
▪ 1 łyżka musztardy sarepskiej
▪ 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych
▪ 1 łyżeczka soku z cytryny
▪ 1 łyżka oleju
▪ 100 g sera pleśniowego – Rokpol

Wykonanie:

Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor łyżkę miodu, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia i odczekać, żeby wystygły.

Do miski włożyć szpinak, rukolę, obraną i pokrojoną w grube cząstki gruszkę oraz pomidory pokrojone w paseczki. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Dodać również pokruszony ser pleśniowy, wystudzone i skarmelizowane orzechy. Następnie całość wymieszać.

Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe plasterki, podsmażyć na patelni, wystudzić i dodać do gotowej sałatki.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również