Sałatka z kiełbasą Kruchą Kmicica i karmelizowanymi orzechami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki:
▪ 150 g kiełbasy Kruchej Kmicica firmy Gzella
▪ 60 g orzechów włoskich
▪ 2 garście młodego szpinaku
▪ 2 garście rukoli
▪ 1 świeża gruszka
▪ 6 suszonych pomidorów z oleju
▪ 2 łyżki miodu
▪ 1 łyżka musztardy sarepskiej
▪ 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych
▪ 1 łyżeczka soku z cytryny
▪ 1 łyżka oleju
▪ 100 g sera pleśniowego – Rokpol
Wykonanie:
Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor łyżkę miodu, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia i odczekać, żeby wystygły.
Do miski włożyć szpinak, rukolę, obraną i pokrojoną w grube cząstki gruszkę oraz pomidory pokrojone w paseczki. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Dodać również pokruszony ser pleśniowy, wystudzone i skarmelizowane orzechy. Następnie całość wymieszać.
Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe plasterki, podsmażyć na patelni, wystudzić i dodać do gotowej sałatki.
Smacznego!