Z nakrywaniem do świątecznego stołu związanych jest wiele zwyczajów, jak np. 12 potraw symbolizujących szczęście przez cały rok, układanie pod obrusem sianka, zostawianie pustego nakrycia czy dekorowanie go orzechami włoskimi przynoszącymi mądrość. Na stole powinien się również znaleźć opłatek, mak – na znak dobrobytu oraz pierniczki z miodem chroniące nas przed złymi wydarzeniami.
Oprócz świątecznych symboli powinniśmy również pamiętać o kilku zasadach savoir-vivre. Po prawej stronie talerza układamy nóż (z ostrzem skierowanym w lewo) i łyżkę, po lewej widelec. – Nad talerzem widelczyk i łyżeczkę do deserów, a na tej samej wysokości, po prawej stronie stawiamy kieliszek do wody. Dobrym zwyczajem jest również, aby każdy z naszych gości otrzymał chociaż drobny upominek, dlatego przy każdym nakryciu możemy postawić figurkę anioła lub ozdobną bombkę oraz łuskę karpia na małej gałązce igliwia – podpowiada Hanna Maruta, stylistka marki home&you.
Cała kompozycja powinna być również spójna kolorystycznie. W świątecznej kolekcji home&you odnajdziemy różnorodne pomysły na aranżacje: biało-złote, srebrne, z tradycyjnym zestawieniem czerwieni i zieleni oraz pastelowe. – Odpowiednio dopasowany obrus, serwetki, zastawa, szkło i ozdoby w postaci stroików, figurek czy świec stworzą wyjątkowy nastrój. Dodatkowo nad stołem możemy zawiesić jemiołę ozdobioną kolorowymi zawieszkami, z tyłu oparcia każdego krzesła może zwisać wianek, a dookoła niech migocą piękne lampki – dodaje stylistka.
Więcej propozycji świątecznych aranżacji stołu można znaleźć na stronie: www.home-you.com.