Newsello.pl

Grzanki, szparagi i serowy sos holenderski – idealne połączenie na wiosnę!

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że w końcu nadeszła już wiosna! Gdy promienie słońca cieszą nas swoją obecnością, aż ma się ochotę na jaką typowo wiosenną przekąskę!
Grzanki, szparagi i serowy sos holenderski – idealne połączenie na wiosnę! [fot. materiały prasowe]
Grzanki, szparagi i serowy sos holenderski – idealne połączenie na wiosnę! [fot. materiały prasowe]

Pojawienie się szparagów w menu to wyjątkowo pyszny zwiastun upragnionej przez wszystkich wiosny. Sezon na te warzywa trwa krótko, dlatego nie warto zwlekać z przyrządzeniem oryginalnych, aromatycznych potraw ze szparagami. Grzanki ze szparagami i serowym sosem holenderskim to prosta, ale finezyjna przekąska, której wyjątkowy smak wprowadzi wiosnę do naszego menu.

Pyszny przyjaciel w zdrowej diecie

Szparagi – kruche, delikatne, ale wyraziste w smaku, są wyrafinowaną propozycją kulinarną, której nie wolno przegapić –  sezon na te warzywa trwa zwykle ok. 2 miesięcy. Warzywo to dało się poznać jako doskonały dodatek do zup (w szczególności kremów), wyborny składnik potaw mięsnych, sałatek, a także kreatywnie i apetycznie przyrządzonych przekąsek.

Proste w przygotowaniu, wyśmienite grzanki ze szparagami i serowym sosem holenderskim, mogą okazać się wiosenną przekąską numer 1! Połączenie gorącej, chrupkiej bagietki, świeżych szparagów i aksamitnego sosu na bazie kremowego sera Hochland, to kwintesencja wiosennych smaków. Przekąska przywodzi na myśl pierwsze ciepłe, słoneczne dni, piknik i relaks na świeżym powietrzu. Ta wyjątkowa, aromatyczna i zaskakująca bogactwem smaku propozycja to najpyszniejsze zaproszenie wiosny do domu!

Grzanki ze szparagami i serowym sosem holenderskim

Składniki:

Grzanki

  • bagietka wiejska;
  • pęczek zielonych szparagów;
  • sól;
  • Ser kremowy w plastrach Gouda Hochland.

Sos:

  • 4 żółtka
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 130 g masła
  • 2 trójkąty sera kremowego Cztery Sery Hochland w krążku

Przygotowanie:

Bagietkę pokroić na kromki, ciąć po przekątnej, aby miały większą powierzchnię. Podpiec w piekarniku do zrumienienia. Szparagi oczyścić i wrzucić do osolonego wrzątku, zdjąć od razu z ognia, przykryć i odstawić na ok. 5-10 minut (w zależności od grubości szparagów), odcedzić i schłodzić zimną wodą.

Sos: Żółtka umieścić w misce nad kąpielą wodną, dodać sól i pieprz oraz sok z cytryny, mieszać trzepaczką i stopniowo dodawać świeżo roztopione masło, na koniec w ciepłym sosie rozprowadzić pokrojone sery kremowe Cztery Sery Hochland. Na grzankach ułożyć połówki plasterków sera kremowego w plastra Gouda Hochland, szparagi i polać sosem. Podawać od razu.

Smacznego!

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również