Smak owoców czy czekolady w kawie nie musi być efektem sztucznych aromatów – FAKT
Na rynku dostępnych jest wiele mieszanek aromatyzowanych i perfumowanych, w których smak kawy wzbogacany jest nutą czekolady, karmelu, orzechów czy owoców. Otrzymane akcenty zapachowe nie są jednak wynikiem naturalnej obróbki. Nie oznacza to jednak, że „czysta” kawa pozbawia nas możliwości szerokiego wyboru najodpowiedniejszego dla nas smaku. – Dużo o bukiecie mieszanki powie nam sposób jej palenia. Zróżnicowanie czasu trwania procesu pozwala bowiem wydobywać zróżnicowane aromaty. I tak – kawa jasno palona wyróżnia się świeżością i owocowym posmakiem. Odmiana średnio palona jest zbalansowana, lekko miodowa. Kompozycje ciemno palone cechują się ciężkością i czekoladowymi nutami – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Warto jednak pamiętać, że odczuwalność naturalnych aromatów jest kwestią indywidualną – dodaje ekspert.
Kwasowość to defekt kawy – MIT
Kwaśny smak kawy jest wyraźnym sygnałem, informującym o niskiej jakości mieszanki czy niewłaściwym sposobie przygotowania napoju. Często jednak jest on mylnie przypisywany gatunkom wyróżniającym się większym stopniem „kwasowości”. Warto pamiętać, że jest to wartość jak najbardziej pożądana, dzięki której kawa uzyskuje orzeźwiający, żywy smak. Pojęcie „kwaśności” jest natomiast wykorzystywane do nazywania defektu ziaren, wynikającego z błędów w procesie produkcyjnym lub niewłaściwych parametrów parzenia, jak zbyt niska temperatura wody, zły czas ekstrakcji czy nieczystości zalegające w ekspresie.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!