Newsello.pl

Dania wigilijne – ryby w roli głównej

Tradycja nakazuje, aby podczas wigilijnej wieczerzy na stołach obowiązkowo znalazły się ryby. Obok przypisanego im znaczenia religijnego, są symbolem obfitości, siły i zdrowia.
Śledź w grzybach
Śledź w grzybach

Tajemnica ich magicznego, świątecznego smaku kryje się w odpowiednim dobraniu przypraw, dodatków lub sosów, które podkreślą ich delikatność i aromat.

Ryby, podobnie jak barszcz z uszkami, kapusta czy pierogi z grzybami to absolutna podstawa wigilijnej kolacji, a do grona najpopularniejszych należą karp i śledzie. Jak je przyrządzić, aby nadać tym świątecznym potrawom zupełnie nowego smaku i zaskoczyć podniebienia najbliższych? Na słodko, słono, a może na ostro? Podpowiadamy.

Śledź w grzybach z ziołami z orzechowym wafelkiem

Składniki:

6 dużych świeżych śledzi
4 łyżki mąki żołędziowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
Woda
Sól
Pieprz

150g grzybów mieszanych suszonych
Wywar grzybowy
1 bakłażan
1 duża marchew
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera naciowego
Rozmaryn świeży i lubczyk
1 Cebula lub szalotka
Natka pietruszki
50ml sosu sojowego Kikkoman
Sos TABASCO® (do smaku)
Jałowiec
Czosnek niedźwiedzi suszony
Olej rzepakowy

Orzechowy wafelek:
Mąka pszenna
Mąka żytnia razowa
Olej rzepakowy
Mielone orzechy i ziarna
Miód
Sos sojowy Kikkoman (do smaku)
Sos TABASCO® (do smaku)
Woda
Jajo

Sposób przygotowania:

Przygotuj wafelki. Połącz wszystkie składniki mikserem z końcówką do zagniatania ciasta. Pozwól niech ciasto odpocznie. Rozwałkuj ciasto i wytnij wafle (możesz skorzystać z maszynki do makaronu z przystawką do wałkowania ciasta). Upiecz wafle w piecu.

Przygotuj sos grzybowy. Grzyby ugotuj i posiekaj (UWAGA! Nie wylewaj wywaru!). Pokrój bakłażana, seler naciowy i szalotki. Marchew i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce. Podsmaż warzywa z dodatkiem rozmarynu i dodaj grzyby. Suche przyprawy utłucz w moździerzu i dodaj do sosu. Na koniec przypraw posiekanymi świeżymi ziołami oraz sosami Kikkoman i TABASCO®.

Śledzia spraw, przypraw solą i pieprzem. Z pozostałych składników przygotuj panierkę. Śledzia panieruj w małej ilości bardzo lekkiej (płynnej) panierki i smaż w oleju.

Wszystkie składniki skomponuj na talerzu.

Karp w maku i kokosie oraz gruszką i jabłkiem z pęczakiem na domowym winie

Składniki:
2 świeże karpie
2 łyżki mąki pszennej
2 mąki kukurydzianej
2 łyżki maku niebieskiego mielonego
4 łyżki wiórków kokosowych
6-8 łyżek sosu sojowego Kikkoman
Woda
Olej rzepakowy

100g pęczaku
2 gruszki
3 jabłka
50g rodzynek
30g masła
4 łyżki miodu
Rozmaryn
Wino domowe
Sos TABASCO® (do smaku)
Sól
Korzenne przyprawy (np. gałka muszkatołowa, kolendra, cynamon, kmin rzymski, imbir)

Sposób przygotowania:

Ugotuj pęczak. Pokrój w kostkę jabłka i gruszki. Podsmaż z rodzynkami na maśle. Dodaj rozmaryn, korzenne przyprawy i wino domowe. Dopraw sosem TABASCO® i solą.

Karpia wyfiletuj, przypraw sosem sojowym Kikkoman. Obie mąki połącz z zimną wodą i zrób płynną panierkę (jak tempurę). Zanurzaj kawałki karpia w panierce, obtaczaj w maku i wiórkach i smaż na oleju.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również