Tajemnica ich magicznego, świątecznego smaku kryje się w odpowiednim dobraniu przypraw, dodatków lub sosów, które podkreślą ich delikatność i aromat.
Ryby, podobnie jak barszcz z uszkami, kapusta czy pierogi z grzybami to absolutna podstawa wigilijnej kolacji, a do grona najpopularniejszych należą karp i śledzie. Jak je przyrządzić, aby nadać tym świątecznym potrawom zupełnie nowego smaku i zaskoczyć podniebienia najbliższych? Na słodko, słono, a może na ostro? Podpowiadamy.
Śledź w grzybach z ziołami z orzechowym wafelkiem
Składniki:
6 dużych świeżych śledzi
4 łyżki mąki żołędziowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
Woda
Sól
Pieprz
150g grzybów mieszanych suszonych
Wywar grzybowy
1 bakłażan
1 duża marchew
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera naciowego
Rozmaryn świeży i lubczyk
1 Cebula lub szalotka
Natka pietruszki
50ml sosu sojowego Kikkoman
Sos TABASCO® (do smaku)
Jałowiec
Czosnek niedźwiedzi suszony
Olej rzepakowy
Orzechowy wafelek:
Mąka pszenna
Mąka żytnia razowa
Olej rzepakowy
Mielone orzechy i ziarna
Miód
Sos sojowy Kikkoman (do smaku)
Sos TABASCO® (do smaku)
Woda
Jajo
Sposób przygotowania:
Przygotuj wafelki. Połącz wszystkie składniki mikserem z końcówką do zagniatania ciasta. Pozwól niech ciasto odpocznie. Rozwałkuj ciasto i wytnij wafle (możesz skorzystać z maszynki do makaronu z przystawką do wałkowania ciasta). Upiecz wafle w piecu.
Przygotuj sos grzybowy. Grzyby ugotuj i posiekaj (UWAGA! Nie wylewaj wywaru!). Pokrój bakłażana, seler naciowy i szalotki. Marchew i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce. Podsmaż warzywa z dodatkiem rozmarynu i dodaj grzyby. Suche przyprawy utłucz w moździerzu i dodaj do sosu. Na koniec przypraw posiekanymi świeżymi ziołami oraz sosami Kikkoman i TABASCO®.
Śledzia spraw, przypraw solą i pieprzem. Z pozostałych składników przygotuj panierkę. Śledzia panieruj w małej ilości bardzo lekkiej (płynnej) panierki i smaż w oleju.
Wszystkie składniki skomponuj na talerzu.
Karp w maku i kokosie oraz gruszką i jabłkiem z pęczakiem na domowym winie
Składniki:
2 świeże karpie
2 łyżki mąki pszennej
2 mąki kukurydzianej
2 łyżki maku niebieskiego mielonego
4 łyżki wiórków kokosowych
6-8 łyżek sosu sojowego Kikkoman
Woda
Olej rzepakowy
100g pęczaku
2 gruszki
3 jabłka
50g rodzynek
30g masła
4 łyżki miodu
Rozmaryn
Wino domowe
Sos TABASCO® (do smaku)
Sól
Korzenne przyprawy (np. gałka muszkatołowa, kolendra, cynamon, kmin rzymski, imbir)
Sposób przygotowania:
Ugotuj pęczak. Pokrój w kostkę jabłka i gruszki. Podsmaż z rodzynkami na maśle. Dodaj rozmaryn, korzenne przyprawy i wino domowe. Dopraw sosem TABASCO® i solą.
Karpia wyfiletuj, przypraw sosem sojowym Kikkoman. Obie mąki połącz z zimną wodą i zrób płynną panierkę (jak tempurę). Zanurzaj kawałki karpia w panierce, obtaczaj w maku i wiórkach i smaż na oleju.
Smacznego!