O programie „Doceń polskie”
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Od samego początku funkcjonowania przedsięwzięcia, honorowy patronat nad nim sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem programu jest propagowanie wysokiej jakości artykułów spożywczych dostępnych na polskim rynku oraz ich wytwórców.
W ramach programu, cztery razy w roku odbywają się audyty żywności, podczas których Loża Ekspertów ocenia produkty spożywcze i decyduje, które z nich mogą zostać wyróżnione certyfikatem jakości. Ocenie podlegają: smak, wygląd i stosunek jakości wyrobu do jego ceny.
Członkami jury są specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą. Każdy z nich indywidualnie ocenia produkt, nie konsultując się z pozostałymi ekspertami. Przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Każdy juror indywidualnie sprawdza wszystkie produkty i przyznaje im noty w dziesięciostopniowej skali. Punkty są przyznawane osobno za każdy z trzech wymienionych wcześniej aspektów. Certyfikat jakości uzyskują tylko te wyroby, którym przyznano minimum 7,5 pkt. Żywność z maksymalnymi notami zdobywa także tytuł TOP PRODUKT. Godła promocyjne są nadawane na dwa lata. Po tym okresie producent może ubiegać się o zdobycie kolejnego wyróżnienia, w tym celu zgłasza nagrodzony wcześniej artykuł do ponownej oceny.
Wyczerpujące informacje na temat programu i realizowanych w jego ramach projektów, są dostępne stronie internetowej programu, pod adresem www.docenpolskie.pl. Informacje na temat laureatów programu i nagrodzonych artykułach spożywczych można natomiast uzyskać odwiedzając blog programu, dostępny pod adresem blog.docenpolskie.pl.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!