Czerwiec to długo wyczekiwany miesiąc przez wszystkich, którzy kochają truskawki. Nareszcie przyszedł czas pachnących, soczystych owoców! Korzystajmy z niego, bo nie trwa zbyt długo. Przełom maja i czerwca to idealny moment, aby uruchomić nasze kulinarne fantazje i wypróbować smakowite desery z truskawkami. Na ich przygotowanie nie potrzeba wiele czasu. Wystarczy twarożek Mój Ulubiony i kilka składników, które na co dzień mamy w lodówce.
Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Doskonały do kanapek, stanowi idealną podstawę dla past kanapkowych, dipów, deserów i ciast. Przeznaczony do wypieków serników i deserów na bazie twarogu. Nie wymaga dodatku tłuszczu.
Sprawdzony przepis na leguminę z musem truskawkowym
Składniki:
• 450 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
• 2 żółtka
• 2 białka
• 100 g cukru drobnego
• 3 łyżki żelatyny
• 250 g pokrojonych truskawek
Wszystkie składniki pozostawić, aby miały temperaturę pokojową.
Żółtka utrzeć z połową cukru, dalej ucierając dodawać twarożek. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Bardzo dokładnie połączyć z masą. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać pozostały cukier. Powstałą bezę połączyć z masą. Dodać truskawki, wymieszać i przełożyć do pucharków lub szklanek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podawać udekorowane bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
SMACZNEGO!