Newsello.pl

Czas na truskawki! + przepis na leguminę

Czerwiec to długo wyczekiwany miesiąc przez wszystkich, którzy kochają truskawki. Nareszcie przyszedł czas pachnących, soczystych owoców!
Czas na truskawki!
Czas na truskawki!

Czerwiec to długo wyczekiwany miesiąc przez wszystkich, którzy kochają truskawki. Nareszcie przyszedł czas pachnących, soczystych owoców! Korzystajmy z niego, bo nie trwa zbyt długo. Przełom maja i czerwca to idealny moment, aby uruchomić nasze kulinarne fantazje i wypróbować smakowite desery z truskawkami.  Na ich przygotowanie nie potrzeba wiele czasu. Wystarczy twarożek Mój Ulubiony i  kilka składników, które na co dzień mamy w lodówce. 

Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Doskonały do kanapek,  stanowi idealną  podstawę dla past kanapkowych, dipów, deserów i ciast. Przeznaczony do wypieków serników i deserów na bazie twarogu. Nie wymaga dodatku tłuszczu.

Sprawdzony przepis na leguminę z musem truskawkowym

Składniki:

• 450 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

• 2 żółtka

• 2 białka

• 100 g cukru drobnego

• 3 łyżki żelatyny

• 250 g pokrojonych truskawek

Wszystkie składniki pozostawić, aby miały temperaturę pokojową.

Żółtka utrzeć z połową cukru, dalej ucierając dodawać twarożek. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Bardzo dokładnie połączyć z masą. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać pozostały cukier. Powstałą bezę połączyć z masą. Dodać truskawki, wymieszać i przełożyć do pucharków lub szklanek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podawać udekorowane bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

SMACZNEGO!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również