Stewia to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej. Jej działanie słodzące jest tam znane od stuleci. Za słodki smak rośliny odpowiedzialne są glikozydy stewiowe – naturalne związki, które występują w łodygach i liściach zioła. Jedna łyżka sproszkowanych liści stewii odpowiada jednej szklance cukru, a jednocześnie jest to produkt praktycznie bezkaloryczny.
Już od maja do produktów Dr. Oetkera dołączy Cukier żelujący ze stewią. Producent postanowił wyjść naprzeciw osobom, którym zależy na zredukowaniu ilości spożywanego cukru. W nowym Cukrze żelującym Dr. Oetkera część cukru została zastąpiona naturalnym środkiem słodzącym – ekstraktem ze stewii. Dzięki temu konsumenci mogą cieszyć się przyjemnie słodkim smakiem domowych konfitur, których kaloryczność została zmniejszona aż o 30%.
Dzięki dodaniu Cukru żelującego przygotowanie domowych przetworów jest łatwe i szybkie. Wystarczą 3 minuty, aby przez cały rok cieszyć się wyjątkowym smakiem letnich owoców zamkniętych w słoiczku. Cukier żelujący Dr. Oetkera to gwarancja odpowiedniej konsystencji domowych przetworów, a krótki czas gotowania pozwala zachować większość witamin i piękny kolor owoców.
Przepisy oraz inspiracje na przygotowanie pysznych, domowych przetworów przy użyciu Cukru żelującego z glikozydami stewiolowymi ze Stewii Dr. Oetkera znajdują się na stronie www.oetker.pl. Sugerowana cena detaliczna: 5,80 zł
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!