Newsello.pl

Co do koszyczka wielkanocnego? Świąteczny poradnik i przepis na ciasto!

Święta Wielkiej Nocy, to czas pełen rodzinnego ciepła. Jedną z najbardziej charakterystycznych tradycji wielkanocnych jest wspólne przygotowanie święconki... oto, czego nie może w niej zabraknąć! A do tego... przepis na mazurek!
Co do koszyczka wielkanocnego? Świąteczny poradnik i przepis na ciasto! [fot. Pixabay]
Co do koszyczka wielkanocnego? Świąteczny poradnik i przepis na ciasto! [fot. Pixabay]

Zbliża się Wielkanoc, prawdziwe święto jajka, które jest symbolem odradzającego się życia. Oprócz tego, jajko to też najczęstszy element wszystkich wielkanocnych ozdób, w tym i tej najbardziej zakorzenionej w wielkanocnej tradycji – koszyka wielkanocnego.

Tradycja przygotowania takiego koszyczka i święconki to jeden najpiękniejszych zwyczajów związanych ze świętami. Święconka musi zawierać szereg tradycyjnych pokarmów, z których żaden nie jest przypadkowy i każdy ma swoje szczególne znaczenie. Czy wiesz zatem, dlaczego w koszyku nie może zabraknąć chleba, soli albo ciasta? Czas to sprawdzić!

Tradycja wielkanocna

Chrześcijańska tradycja święcenia pokarmów sięga prawdopodobnie VIII wieku. W Polsce święconkę błogosławi się od około XIV stulecia. Obecnie to wierni zanoszą koszyczek z pokarmami do kościoła, ale nie zawsze tak było. Dawniej to proboszcz objeżdżał dwory szlacheckie, by pobłogosławić wszystkie pokarmy, które będą spożywane podczas Wielkanocy.

Jeszcze w okresie międzywojennym, na wsiach święcono całość pokarmów, które trafiały później na stoły podczas śniadania w Wielką Niedzielę. Z biegiem czasu zawartość świątecznego koszyczka ulegała zmianom. Początkowo błogosławiono jedynie figurkę baranka wypieczoną z ciasta chlebowego. Z czasem dodawano do niego pokarmy mięsne, ciasto i jaja. Żaden pokarm nie trafił do koszyczka przypadkowo, bowiem każdy z nich ma swoją symbolikę, ugruntowaną przez tradycję ludową lub chrześcijańską. Obecnie w żadnym koszyczku nie może zabraknąć baranka i siedmiu podstawowych pokarmów: chleba, jaj, soli, wędliny, sera, chrzanu i ciasta. Jakie jest ich znaczenie?

Symbolika święconki

  • Baranek, niegdyś uformowany z masła, obecnie przeważnie w postaci cukrowej lub czekoladowej figurki z chorągiewką z napisem Alleluja, to symbol zmartwychwstałego Chrystusa.
  • Chleb we wszystkich kulturach jest gwarantem pomyślności i dobrobytu. W tradycji chrześcijańskiej to przede wszystkim symbol Ciała Chrystusa. Niegdyś do koszyczka wkładano specjalnie wypieczony w tym celu bochenek. Obecnie wystarczy choćby kromka.
  • Jajko to symbol nowego odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią. Pisanki i kraszanki różnorodnie zdobione w poszczególnych regionach Polski, dodają także uroku i malowniczości zawartości koszyczka.
  • Sól chroni przed zepsuciem i odstrasza wszelkie zło. Jest symbolem życia, oczyszczenia i  prawdy.
  • Wędlina – szynka lub tradycyjna kiełbasa zapewnia płodność, zdrowie i dostatek. Dawniej pokarmy mięsne były dobrem luksusowym, dlatego uznawano je za przejaw bogactwa.
  • Ser włożony do koszyczka symbolizuje przyjaźń między człowiekiem a siłami przyrody. Wierzono, że gwarantuje dobre zdrowie trzody domowej.
  • Chrzan w tradycji ludowej symbolizował siłę fizyczną i dobre zdrowie. Jako dodatek do innych pokarmów święconki, miał wzmacniać ich właściwości.
  • Ciasto w koszyczku to stosunkowo nowy składnik. Najczęściej jest nim wielkanocna baba lub babeczki. Najlepiej, by były upieczone własnoręcznie, gdyż świadczą o umiejętnościach kulinarnych ich wykonawcy.

O ile składniki wielkanocnego koszyczka bardzo dokładnie określa tradycja, o tyle świąteczne menu to pole do popisu dla każdego z osobna. Na blogu "Delektujemy", marka Delecta poleca mnóstwo inspirujących przepisów, a o emocjach i tradycjach związanych z przeżywaniem Wielkanocy opowiadają rozkoszne Słodziaki. Koniecznie zobacz film i… weź udział w „Konkursie z jajem”!

Wielkanocna radość

Więcej informacji o konkursie, można znaleźć na blogu "Delektujemy", natomiast tym, którzy pragną zachwycić bliskich oryginalnym mazurkiem, mamy...

fot. materiały prasowe

Przepis na Mazurek z kajmakiem i bezikami w kształcie wielkanocnego jajka!

Składniki:

  • 250 g mąki;
  • 130 g zimnego masła;
  • 100 g cukru;
  • 1 jajko;
  • ⅔ puszki kajmaku smak tradycyjny Bakalland;
  • 50 ml mleka;
  • szczypta soli;
  • 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland;
  • ½ opakowania bezy Delecta;
  • 60 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto kruche zagnieć szybko z mąki, masła, cukru i jajka. Gotowe włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Bezę przygotuj z połowy opakowania produktu Delecta i 60 ml wody. Składniki zmiksuj na jednolitą, sztywną masę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Małe beziki formuj za pomocą rękawa cukierniczego i piecz około 20-30 minut w 160 stopniach. 
  3. Ciasto kruche uformuj w kształt jaja. Brzegi wykończ warkoczem lub spiralnym paskiem. Gotowe „jajko” piecz ok. 45 minut w 180 stopniach.
  4. Kajmak podgrzej z dodatkiem mleka i soli, mieszając rózgą.
  5. Na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż kajmak, posyp płatkami migdałów i udekoruj bezikami.

Czego szukać na półkach?

Beza Delecta to jedyna na rynku kompletna i łatwa w przygotowaniu beza do domowego wypieku. Z jednego opakowania otrzymamy porcję dla dwunastu osób. Wystarczy dodać tylko zimną wodę, zmiksować ciasto na puszystą, sztywną masę i piec przez godzinę. Doskonała baza dla klasycznego Tortu Pavlova, czy bezowego deseru Eaton Mess. W sam raz na wiosnę!

fot. materiały prasowe

Beza Delecta jest dostępna w cenie ok. 6 zł/opakowanie 260 g.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również