Newsello.pl

Ciasto z malinami i kokosową bezą - przepis

Sezonowe owoce to znakomita baza do wyjątkowo apetycznych ciast. Dojrzałe w słońcu maliny, kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem, świetnie komponując się ze słodkimi deserami.
Ciasto z malinami
Ciasto z malinami

Z marką Gosia w prosty sposób przygotujesz ciasto z malinami, które jest doskonałą propozycją na letnią popołudniową przekąskę.

W sezonie wakacyjnym owoce towarzyszą nam na każdym kroku. Owocowe przysmaki, kompoty czy koktajle to słodka codzienność. Latem warto jednak pokusić się także o przygotowywanie ciast. Lekkie kompozycje składników sprawiają, że tak delikatnym deserom trudno się oprzeć. Zwłaszcza, że wakacyjne ciasto z malinami i egzotyczną, kokosową bezą można przygotować w bardzo prosty sposób. Dzięki specjalnym foremkom marki Gosia, bez trudu upieczesz pyszne ciasto z malinami. Na udane wypieki marka Gosia ma swoje sprytne patenty! Foremki są lekkie, jednorazowego użytku, a ciasto do nich nie przywiera, dzięki czemu z łatwością można wyjąć je z formy. To idealne rozwiązanie, gdy mamy ochotę zabrać smakołyk ze sobą, na przykład na garden party czy odwiedziny u sąsiadów. Prostota w przygotowaniu, przechowywaniu i przede wszystkim – prostota składników, dają niewiarygodnie pyszne efekty, które latem zachwycą wszystkich fanów owocowych słodkości!

Ciasto z malinami i kokosową bezą – krok po kroku

Składniki na ciasto:
•    200 g mąki
•    50 g cukru
•    100 g masła
•    2 żółtka
•    łyżka śmietany
•    300 g malin
•    Foremka aluminiowa na ciasto marki Gosia

Składniki na bezę:
•    4 białka
•    200 g cukru pudru
•    3-4 krople soku z cytryny
•    szczypta soli
•    100 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ciasto
Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki aluminiowej do ciast marki Gosia. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem.

Krok 2. Maliny
Ułożyć na cieście maliny.

Krok 3. Beza
Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również